KARIKATURE S OKUSOM NEUKUSA: Kako se “Charlie Hebdo” šalio sa masovnim silovanjima u BiH i genocidom u Srebrenici… (FOTO)

Ponovo je terorizam u fokusu svjetske javnosti, i ponovo je francuski satirični magazin „Charlie Hebdo“ u centru pažnje. Nakon tragedije koja je zadesila uredništvo ovog magazina 2015. godine, kada je prilikom terorističkog napada poginulo 12 osoba, rasprave o „Charlie Hebdou“ ponovo pune novinske stupce, sada zbog ubistva pariskog nastavnika historije Samuela Patyja.

Paty je ubijen zbog korištenja karikatura poslanika Muhammeda a.s. tokom nastave, a to je bio povod i za diplomatske razmirice na relaciji Ankara – Pariz.

Sada već postoji čitav historijat burnih reakcija, protesta, diplomatskih incidenata nastalih kao posljedica rada uredništva magazina „Charlie Hebdo“. Spirala smrti koja je slijedila nakon karikatura francuskih satiričara, dovodi u pitanje pristup humoru i satiri po kojem ništa nije sveto.

Takva filozofija humora i satire izazvala je i ogorčenje bh. javnosti zbog nekoliko karikatura tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Karikature su na vrlo neukusan način tretirale silovanje, bombardovanje gradova i ubijanje civila te otkrivanje masovnih grobnica u Srebrenici.

Na jednoj od karikatura prikazan je srpski vojnik koji siluje muslimanke. Vojnik pritom izgovara riječi: „Stop radu u teškim uslovima.“

alt

Sljedeća karikatura objavljena je neposredno pred Božić 1994. godine. Na njoj je prikazan izlog s dijelovima ljudskog tijela nakon bombardovanja grada uz poruku „Već je Božić u Bosni“. Iznad izloga piše „Igračke“, a karikatura prikazuje dječaka koji sa majkom prolazi pored izloga, rukom pokazuje na muški spolni organ i govori: „Ovo želim od Djeda Mraza.“

alt

Treća karikatura objavljena ja nakon što su počela prva iskopavanja masovnih grobnica u i oko Srebrenice. “Charlie Hebdo” je objavio karikaturu otvaranja masovne grobnice uz poruku „Ispod pločnika je plaža“. Na karikaturi je prikazan turist sa svinjskim nosom koji leži na otkopanoj masovnoj grobnici prepunoj ljudskih kostiju.

alt

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon „obračuna“ s Erdoganom stao je čvrsto na stranu “Charlie Hebdoa”, ali ostaje pitanje da li baš ovaj medij treba biti pošteđen kritika, kao što to propagira dobar dio francuske i evropske javnosti.

Poigravanje s ljudskim sudbinama i ljudskim životima, kreiranje humorističkog sadržaja na osnovu vijesti o masovnim grobnicama, s punim pravom može se smatrati neukusnim, moralno dvojbenim i neodgovornim pristupom. Stoga je iluzorno očekivati, uprkos zalaganju mnogih, da “Charlie Hebdo” bude izložen i drugačijim pogledima osim kurtoaznog odobravanja.

Ogorčenje koje rad “Charlie Hebdoa” izaziva, također zaslužuje pažnju javnosti, jer vodi u pravcu argumentirane rasprave. Stavljanje poveza preko očiju prilikom negativnih reakcija i optuživanje za uskraćivanje medijske slobode može rezultirati i pogubnijom budućnosti od sadašnjosti.

(S. B.)

Nema poruka za prikaz