Kiborzi će zavladati svijetom: Poznati naučnik smatra da je počeo kraj čovječanstva

Približavamo se posljednjoj evolucijskoj stanici nakon koje će Zemljom vladati kiborzi, dok se ljudima loše piše – ovakvo radikalno razmišljanje iznio je poznati naučnik James Lovelock koji je nedavno proslavio stoti rođendan.

Prema Lovelocku, kraj je već počeo, a kao prvi korak posljednje etape čovječanstva naglasio je AlphaGo, AI program koji ne samo da je naučio igrati igru Go, već je porazio i najbolje (ljudske) igrače na svijetu.

Ono što ne treba ni sumnjati jest da će umjetna inteligencija biti sve naprednija te Lovelock vjeruje da će u budućnosti biti više miliona puta pametnija od ljudi.

Zemljom tada više neće dominirati ljudi, već kiborzi koje je opisao kao samodostatne i samosvjesne potomke današnjih robota i sistema umjetne inteligencije i to je razdoblje nazvao “Novacene“, što znači “novo novo doba“.

Kiborzi se ne bi trebali okrenuti protiv ljudi, niti bi trebali živjeti u nekom idiličnom suživotu s našom vrstom – oni bi na nas mogli gledati na sličan način na koji mi danas gledamo biljke, zanimljivo razmišlja britanski naučnik.

Kiborzi bi trebali biti sami svoje gazde – njihovo razmišljanje bit će napredno.

Kako im ne treba voda i kisik, mogli bi napraviti biljke i drveće koji ne proizvode kisik, već električnu energiju, što bi značilo i kraj čovječanstva, dok bi kiborzi u potpunosti zavladali planetom kao posljednja evolucijska vrsta koju niko ne bi naslijedio.

Ta vrsta na Zemlji mogla bi trajati oko milijardu godina, prenosi Zimo.

Nema poruka za prikaz