Kinezi drže većinu svjetskog tržišta dronova

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručiće se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema najnovijem istraživanju, dok američki dužnosnici upozoravaju na sigurnosne rizike.
Procjenjuje se da će tržište ove godine dosegnuti vrijednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama poduprijeće ga postupno otvaranje američkog vazdušnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u aviosaobraćaju Teal Group, prenosi Index.

Objava izvještaja vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za bezbjednost, s obzirom na to da bi Peking preko bespilotnih letjelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osjetljivih podataka i snimaka.

Kineski proizvođači snabdijevaju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta, izjavio je autor studije Fil Finegan iz Teal Grupa.

U maju je američko ministarstvo nacionalne bezbijednosti upozorilo domaće kompanije da bespilotne letjelice proizvedene u Kini predstavljaju rizik za njihove podatke, prema bilješci koju je analizirao Reuters.

Kineski proizvođač bespilotnih letjelica DJI, koji je u centru kritika, nazvao je bezbijednosne bojazni “lažnim” i “pogrešnim”.

BiznisInfo

Nema poruka za prikaz