Komšić: Ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije izuzetno bitno za BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije izuzetno bitno za našu državu.

Tu se traže izmjene i propisa koji se tiču, uopšteno rečeno, vladavine prava, pravosuđa i izmjene propisa koje zadiru u samu suštinu sadašnjeg ustavnog uređenja, odnosno provođenja svih onih presuda Suda za ljudska prava uključujući posljednju u slučaju Svetozara Pudarića.

“Vodeći se tim prioritetima navedenih u mišljenju Evropske komisije, mi smo kao stranka, govorim sad kao predsjednik stranke, ove godine uputili cijeli set ozbiljnih zakonskih i ustavnih rješenja za koja mislimo da su potpuno na tragu onoga što traži Evropska komisija. Tu je i prijedlog Ustava, tu su izmjene Izbornog zakona, Zakon o javnim nabavkama i tu su tri zakona koja regulišu sve ono što je dosad bilo regulisano jednim propisom, a to je rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Da li postoji dovoljna većina u parlamentu za ovakve prijedloge, imali ste prilike dosad vidjeti. Svjesni smo i mi da je Ustav krupna tema, da do konsenzusa u promjenama Ustava ne može lako doći. Da je to proces koji zahtjeva mnogo veći stepen odgovornosti kad pristupate izmjenama Ustava od onoga što se sad pokazuje u političkom životu Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz