Komšić: “Migrante koji nikada nisu bili u BiH, Hrvatska deportuje u Bihać”!

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na pitanja novinara „smatra li da susjedna Bosna i Hercegovina stvara probleme Hrvatskoj u vezi s migrantima“, odgovorila: „Ja bih voljela vjerovati da ne, ali očito je da problema ima i zato sam rekla da moramo biti u neprestanom kontaktu sa susjednim državama, razgovarati s njima i rješavati sve – ne samo na razini SOA-e, nego i politički.”

Odgovarajući na pitanje novinske agencije Patria Komšić je u srijedu izjavio da predsjednica Hrvatske izvrće teze kada je u pitanju migrantska kriza u regionu, te da Hrvatska probleme stvara Bosni i Hercegovini, a ne Bosna i Hercegovina Hrvatskoj.

“Postoje slučajevi gdje je hrvatska policija u Bosnu i Hercegovinu vratila čak i one migrante za koje ne postoji dokazi da su na teritoriju Hrvatske ušli iz Bosne i Hercegovine“, rekao je Komšić.

“Također, HDZ BiH kao sestrinska stranka HDZ-a iz Hrvatske ima apsolutni utjecaj na Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. I, umjesto da Granična policija Bosne i Hercegovine maksimalno štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle migranti u najvećoj mjeri i ulaze u našu zemlju, Granična policija BiH energiju troši da štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se utisak kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjednicu Grabar-Kitarović da problemu migrantske krize pristupe zajedno, na ozbiljan državnički način kao bi, poručio je, zaštitili i građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i same migrante i izbjeglice.

SB

Nema poruka za prikaz