KOMŠIĆ RASTURIO DODIKA: “On je još u maju predložio da vojska izađe na granicu. Ne znam zašto se predomislio”!

„Nadam se da će do održavanja sljedeće sjednice Predsjedništva, gospodin Dodik promijeniti mišljenje, kao što je to već radio dosada”, rekao je Komšić nakon današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH o migrantskoj krizi.

“Treba podsjećati stalno na to da je, upravo gospodin Dodik, bio prvi koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice. Koliko se sjećam u maju mjesecu prošle godine, pitao je zbog čega armija postoji, sta rade, ako ne mogu stati na granice. Nadam se da će se ponovo predomisliti, ali u korist građana ove zemlje i rješavanja ovog gorućeg problem.

Ja sam danas podržao njegov prijedlog zaključka, i to ću uvijek uraditi ukoliko smatram da ide u korist ove zemlje”, naveo je Komšoć.

Podsjećamo, prije godinu dana, 13.maja 2018.godine održana je vanredna sjednica entitetske Vlade RS na kojoj se razmatralo pitanje migrantske krize. Upravo nakon te sjednice, u obraćanju medijima, Dodik je poručio da je neophodno da Bosna i Hercegovina zatvori svoje granice za migrante, a tadašnja premijerka Željka Cvijanović pojasnila kako Vlada RS predložiti Predsjedništvu BiH da naloži angažiranje vojske radi zatvaranja granice.

Tri dana kasnije, SNSD je oštro reagirao na zaključke koorinacionog tijela BiH za pitanje migranata jer angažiranje Oružanih snaga BiH nije pomenuto.

Takav stav je portparol SNSD Radovan Kovačević, u izjavi za Srpska.info od 16.maja 2018., nazvao „još jednim udarom na Republiku Srpsku“ jer su zanemareni stavovi Vlade Srpske koja je, između ostalog, tražila da OS BiH zatvore granicu BiH za migrante.

I na koncu, u video intervjuu za Vijesti.ba krajem juna 2018.godine Milorad Dodik se zapitao zbog čega pripadnici Oružanih snaga BiH ne bi mogli biti raspoređeni na državnu granicu.

– Kaže, ne može armija stati na granicu. Pa šta rade onda, zbog čega postoje? , rekao je tada Dodik i dodao:

– Ja nisam za to da Srbija rješava svoje migrantske probleme time što će oni doći u BiH. Eto da budem do kraja ...

Dio intervjua u kojem Dodik traži da se vojska angažuje na granicama BiH pogledajte ispod.

https://vimeo.com/341580370

Nema poruka za prikaz