Konferencija „Youth Inspiration Academy“ okupila mlade ljude iz TK

Kao i svake godine na Međunarodni dan volontera, 5. decembra, Fondacija tuzlanske zajednice organizovala je finalnu manifestaciju kampanje Budi junak/junakinja svoje zajednice, koja je imala za cilj da slavi volonterizam i promoviše vrijedne mlade ljude s područja Tuzlanskog kantona. 

Ove godine nazvana “Youth Inspiration Academy”, konferencija je upriličena danas u prostorijama Centra za kulturu Tuzla. Mladi su imali priliku učestvovati u edukativnim radionicama usmjerenim na njihov lični razvoj, društveni i poduzetnički angažman.

Za edukativne radionice, koje su u skladu sa epidemiološkim preporukama održane na 6 lokacija (“Dom mladih”, Atelje “Ismet Mujezinović”, Međunarodna galerija portreta, Međunarodni interaktivni otvoreni centar – MIOC) sa maksimalnim brojem 15 učesnika po radionici, mladi su iskazali veliki interes i prepoznali ih kao mjesto na kojem su mogli unaprijediti svoja znanja o oblastima koje ih zanimaju.

Mirza Mujezinović, koordinator projekta Omladinske banke Fondacije tuzlanske zajednice smatra da su od mladih potekle neke od najboljih inicijativa u proteklih 7 godina, koliko se realizuje kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice.

„Mladi su dokazali da su istinski resurs koji TK ima, njihovo vrijeme ne dolazi, ono je već došlo, samo im treba pružiti priliku da pokažu da su tu i da žele raditi za dobrobit svoje zajednice. Kroz program Omladinske banke radimo upravo to, ohrabrujemo i osnažujemo mlade kako bi uspješno realizovali svoje inicijative i riješili probleme s kojima se susreću.“
 
Kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ i ove godine imala je za cilj da uključi relevantne aktere iz sva tri sektora, da ih pozove na odgovornost i saradnju kako bi dali podršku u stvaranju afirmativnog abijenta za mlade ljude, ambijenta u kojem mladi preuzimaju odgovornost, uče, rade, djeluju. Volonterima, i mladima generalno obradila se i dirketorica Fondacije tuzlanske zajednice Jasna Jašarević sa porukom da i kada odrastemo trebamo biti dobri i stvarati promjene.

„Uprkos svim izazovima koje stoje na našem putu za ljepšu budućnost ja ipak želim da kažem samo dvije jednostavne stvari, a to je da nastavite da budete dobri i stvarate promjene! Budite dobri u svemu što radite, ali budite i filantropi, dobri prema sebi, prema drugima, prema zajednici! Dok smo mali stalno nam govore da budemo dobri, a rijetko nam se usude to otvoreno reći kada odrastemo. Zato postojimo mi u Fondaciji da to stalno ističemo! Stvarajte promjene i nemojte nikako strahovati od promjena u sebi, od promjena u odnosima sa drugima ljudima i od promjena u svojoj zajednici! Ovo je jednostavan, ali zaista dobar recept za bolju motivaciju i inspiraciju da prebrodimo dan i svaki izazov  sada i u budućnosti.”

Pored radionica, na događaju su uručena priznanja pojedincima, udruženjima i preduzećima koji su u proteklom periodu dali izuzetan doprinos razvoju mladih.  

Fondacija tuzlanske zajednice priznanje “JUNAK SVOJE ZAJEDNICE” dodijelila je u sljedećim kategorijama:

–   Udruženje mladih žena GirlThing – za najbolje implementirani projekat u 2020. godini;

–  Belma Likić – za izuzetan volonterski angažman u radu Omladinske banke u 2020. godini;

–  Lovic & Co. – za dugogodišnju podršku mladima u kampanji ˝Budi junak/svoje zajednice˝.

– Adnan Mujkić – za izuzetan doprinos razvoju i osnaživanju mladih;

–  Institut za razvoj mladih KULT; za izuzetan doprinos razvoju mladih i omladinskog sektora.

Youth Inspiration Academy kruna je ovogodišnje kampanje kroz koju je u 2020. godini podržano 9 inicijativa mladih. Fondacija tuzlanske zajednice ove godine izdvojila je 34.534,00 KM, zahvaljujući udruženim sredstvima stranih donatora, vlasti i društveno odgovornih preduzeća. 

U proteklih 7 godina kroz kampanju je podržano 100 inicijativa mladih u koje je ukupno uloženo preko 230 000 KM.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz