Konoplja u kozmetici: Znate li koje su blagodati ove biljke za kožu?

Konoplja (lat. (Cannabis sativa L.) je biljka porijeklom iz srednje Azije čija primjena započinje još prije 10.000 godina u proizvodnji vlakana. Vlakna ove bilje karakterizira velika čvrstoća, elastičnost i otpornost na vodu, pa se prvobitno koristila za proizvodnju užadi, jedara, cerada, šatora, mreža, a kasnije se našla u izradi vrijednosnih papira, masnog papira, filtera, pa čak i za izradu papira za Bibliju.

Sjeme ove biljke u sebi sadrži 30% ulja bogatog vitaminima A i B skupine, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, kalcijem, magnezijem, kalijem, željezom, fosforom i cinkom, a lipidi u ovom ulju su slični lipidima naše kože, što ovu biljku čini odličnom bazom za mnoge kozmetičke proizvode za njegu kože.

Istraživanja sprovedena u grčkim bolnicama dokazuju da aktivne supstance konopljinog ulja pomažu u sanaciji i ublažavanju raznih upalnih procesa na koži, kao i nastajanju akni. Dokazano je da ulje konoplje pomaže pri kontroli hormona koji uzrokuju pojavu akni.

Osim protuupalnog svojstva, konopljino ulje ima i anti-age svojstva, izglađuje sitne bore i sprječava pojavu novih, te intenzivno hidrira kožu bez zatvaranja pora. Ulje se brzo upija i time potiče prirodnu zaštitu kože, čineći je mekom i glatkom.

Osim kože, ulje konoplje se koristi i u preparatima za njegu kose i vlasišta. Korištenjem šampona na bazi ovog ulja podstiče se cirkulacija krvi u vlasištu, sprječavajući infekcije što za rezultat daje zdravu i sjajnu kosu, bez peruti.

Nema poruka za prikaz