Korupcija u BiH postala gotovo pravilo ponašanja: Građani je u Travniku rijetko prijavljuju

Da je korupcija u našoj zemlji postala gotovo pravilo ponašanja, svjesni su i travnički srednjoškolci, koji su radovima na temu „ Za korupciju je potrebno dvoje“, ukazali na ovu društvenu pošast. No ono što zabrinjava jeste, da građani, barem kada je u pitanju Travnik, još uvijek malo prijavljuju.

Korupcija je prisutna u svim porama društva, a najviše u državnim institucijama, mišljenja je većina građana, koji je nažalost kažu, uglavnom ne prijavljuju, jer smatraju da time ništa neće promijeniti. Kažu, korupciju je teško dokazati, a poslije prijave mogle bi uslijediti i posljedice.

„Nije do kraja doveden taj sustav, da su zaštićeni i oni koji prijavljuju, a i da budu posljedice za one koji učestvuju u tome“, „Danas u ovoj našoj državi ne možeš ništa bez štele, ni posao dobiti, apsolutno ništa“, „Korupcija je u svim oblastima, pogotovo u vlasti. Čekam priliku da prijavim korupciju, jer mi odosmo skroz u propast“, samo su neki od odgovora građana.

Iako se većina slaže da je korupcija prisutna, zvanične brojke govore drugačije. Pa je tako za više od tri godine pristiglo samo dvadesetak prijava građana, od kojih su četiri, sa elementima koruptivnih radnji koje su se odnosile na uposlenike općinskih institucija, proslijeđene kantonalnom Tužilaštvu.

„Kako su nas iz Tužilaštva izvijestili to jesu elementi koruptivne radnje, ali bez dokaza i mi smo svjesni da se protiv korupcije teško boriti“, kaže Faris Hafizadić, član Tima za borbu protiv korupcije Općine Travnik.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona u periodu od 01. januara do 30. novembra 2020. godine, vezano za predmete korupcije formiralo 6 predmeta protiv 25 lica. Tokom ove godine Tužilaštvo je podiglo 2 optužnice zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.   

Da se protiv korupcije teško boriti bez zakonskog okvira, tvrde i iz Vladinog Tima za borbu protiv korupcije, u kojem, baš kao i u Općini Travnik, privode kraju radove na Registru imenovanih i izabranih zvaničnika te uposlenih u državnim institucijama.

„Sva primanja koja imaju i koja daju građani za funkcionisanje lokalne zajednice će biti transparentna i na taj način će se moći detektovati gdje mogu nastati koruptivne radnje“, ističe Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik.

„Ja pozdravljam općinu Travnik koja prva prednjači sa tim idejama, međutim to su sve da tako kažem pionirski amaterski pokušaji, mi nemamo, kad bilo šta radimo, ne možemo se pozvat na zakon“, mišljenja je Haris Hrustanović, šef tima za borbu protiv korupcije Vlade SBK.

Nedostatak zakonske regulative i dokaza tokom procesuiranja, upravo je to što korupciju drži na nogama. Stoga je uz podršku misije OSCE-a, izrađen i u zakonsku proceduru upućen kantonalni Zakon za borbu protiv korupcije, koji bi trebao olakšati borbu protiv ove pošasti.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz