Krajišnici čekaju da ih uhvati huja

U vrijeme kad su Krajišnici bili pripadnici vojske Austrougarske desio se slučaj koji se i dan danas prepričava. Naime, na jednu liniju fronta su žestoko udarali Italijani i bilo je izvjesno da će linija pasti. Austrijski oficir je tražio od komandira krajiške regimente da krene s Krajišnicima u kontraofanzivu, a oficir je sjedio nepomično kao da ga ne vidi i gladio svoje duge brkove.

Na kraju je iznervirani austrijanac uperio pušku u Krajišnika i pitao šta čekaju?

Čekamo da nas uhvati huja!

Situacija u Krajini nije nikad bila sličnija opisanoj u tom događaju. Na Krajinu i Krajišnike se udarilo sa svih strana, a najviše sa mjesta odakle bi trebali očekivati zaštitu iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, za koju su Krajišnici ginuli i spremni ginuti ponovo.

Treću godinu zaredom krajišnici naviše nose teret migrantske krize i kad im je već dogorjelo do noktiju, kad su blizu toga da ih uhvati huja pa sami počnu obračun sa nezvanim gostima, koji žare i pale po Krajini, kao vojska koja se ogorčena povlači sa neprijateljske teritorije, vlasti države su ih izdale.
Kad nigdje nisu bili dobrodošli, krajišnici su ih dočekali raširenih ruku, a viši nivoi vlasti prigrabili donacije za njihovo zbrinjavanje. Malo po malo nezvani gosti su se ubezobrazli, pa dobri krajišnici nisu više sigurni poslati djecu u školu, ostaviti praznu kuću, zateći se sam na ulici rođenog grada…
Prije dva dana, dvadeset autobusa je došlo da grupu migranata iz kampa kojeg su sami zapalili premjesti u vojne objekte na Bradini, između Konjica i Sarajeva, ali su “promicatelji europskih vrijednosti”, koje predvodi krivousti Dragan Čović, parkirali dva golfa keca na put prema objektima i bacili medijski spin da je sve blokirano, te da migranti nisu dobrodošli u te objekte. Ta dva golfa je uredno čuvala policija, krivoustog Čovića, ista ona koja je prije godinu-dvije blokirala magistralni put i nije dozvolila prolaz migrantima, a da za to niko nije odgovarao.

U manjem BH (č)etnitetu ionako ne dozvoljavaju migrantima zadržavanje, ali im svesrdno pomažu pri ulasku u BiH, čamcima preko Drine iz Srbije. Zato na sjednici takozvanog vijeća ministara BiH nije bilo ni riječi o tome treba li teret migrantske krize podijeliti ravnopravno po cijeloj BiH, ili treba samo razdijeliti novac koji stiže za njihovo zbrinjavanje.

Zato je to “vijeće ministara”, gdje očito nema Bošnjaka, danas odlučilo da ponovo vrati migrante u centar Bihaća u kamp Bira, gdje su dozlogrdili bišćanima tokom ranijeg boravka.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i premijer USK Mustafa Ružnić se tome protive, pa postoje najave da će biti i uhapšeni kako bi se ta odluka sprovela.
Ako to krajišnici dozvole, onda ih ne treba žaliti. Neka im ti banditi provaljuju i pale kuće, neka siluju i otimaju torbice. Nisu oni potmci ovih krajišnika s početka teksta, koji su bili strah i trepet za svakoga!
Imaju li krajišnici starih golfova da parkiraju na puteve i policajce koji neće udariti na njih, nego slijegati ramenima i govoriti da su nemoćni?

Ne bih da ovaj prilog bude poziv na linč tih nesretnika, i većina njih su žrtve, ali su sad veće žrtve njihovi domaćini.

Svi koji traže empatiju za migrante su u pravu, ali trebaju tražiti i za krajišnike koji i bez ovih nezvanih gostiju žive vrlo teško, jer im je država umjesto majke postala maćeha i to zla maćeha!Muhamed Mahmutović

Nema poruka za prikaz