Lavrov u Beogradu: Sa žaljenjem konstatujem da EU nije ispunila formiranje ZSO

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov danas je u Beogradu izjavio da sa žaljenjem konstatuje da Evropska unija ne može da postigne ispunjenje dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine koji se odvija pod njenim okriljem, misleći na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), te pozvao da potpuno shvate svoju odgovornost za to.

“Sa žaljenjem vidimo da EU ne može da postigne ispunjenje dogovora, prije svega o formiranju ZSO. Smatramo da takva linija koja pokazuje nemoć pred pristupima Prištine ne uljepšava naše evropske kolege i mi ih pozivamo da potpuno shvate svoju odgovornost za ono što je dogovoreno pod njihovim okriljem”, kazao je na zajedničkoj konferenciji sa šefom diplomatije Srbije Nikolom Selakovićem.

Naveo je i da je sa Selakovićem razgovarao kao da se “znaju već dugo”, a ne da je to prvi sastanak otkako je Selaković postao ministar.

Prema njegovim riječima, Srbija i Rusija imaju zajedničku borbu za odbranu vrijednosti, duhovnu bliskost, kulturu i jezik.

“Imamo jedinstvenu saradnju po pitanju poštovanja međunarodnih prava, prije svega Povelje UN, uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i nemiješanje u odnose drugih država”, dodao je.

Kako je rekao, sa Selakovićem je razmijenio mišljenja o prethodnoj posjeti Bosni i Hercegovini, ali nije precizirao šta je o tome rečeno.

“Rusija i Srbija će i dalje sarađivati i iskreno sam zahvalan ministru koga pozivam da bilo kada posjeti Rusku Federaciju”, naveo je.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kazao je da su u “otvorenom i sadržajnom razgovoru razmijenili mišljenja po pitanju važnih međunarodnih pozicija u kojima nerijetko dijele isto mišljenje”.

On je zahvalio Rusiji i Lavrovu na principijelnoj podršci Srbiji po pitanju očuvanja njenog integriteta i suvereniteta u međunarodnoj areni.

“Ova zahvalnost ide ka Rusiji, ali i lično ka Vama koji ste nerijetko znali da podignete svoj glas kada je trebalo zaštititi naše interese i našu poziciju”, kazao je.

Selaković je ocijenio da je saradnja dvije zemlje na izuzetno visokom nivou, te da ih vežu dobri, prijateljski odnosi u prošlosti, a da je zajednički rad na Hramu Svetog Save u Beogradu simbol “današnjeg prijateljstva i bratstva i dobar putokaz za saradnju u budućnosti”.

Prethodno je Lavrov sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao paljenju vječne vatre i položio vijence na Spomenik “Večna vatra”, zatim su obišli Hram Svetog Save gdje su položili cvijeće na grob preminulom patrijarhu Irineju, a Lavrov je pročitao pismo predsjednika Rusije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu, u kome je Putin istakao da je “saradnja srpskih i ruskih majstora na tom poduhvatu simbol bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti dva naroda”.

Ministar inostranih poslova Rusije razgovaraće kasnije sa Vučićem u Vili ”Mir” u Beogradu, nakon čega su predviđene izjave za medije.

AA

Nema poruka za prikaz