Lejla Brčić: Podizanje optužnice protiv Ravnogorskog pokreta važan korak ka ukidanju četničkih udruženja

Lejla Brčić (NS) bivša ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo koja je podnijela prijavu protiv Ravnogorskog pokreta Tužilaštvu BiH istakla je kako je podizanje optužnice važan korak ka ukidanju ovog udruženja.Kako je istakla Brčić, žalosno je što se ovakva okupljanja dešavaju uz podršku vlasti u Republici Srpskoj.

“Žalosno je što se okupljanja četnika dešavaju uz otvorenu podršku vlasti u Republici Srpskoj. Međutim, to im je dijelom bilo olakšano i šutnjom pravosudnih organa, ali i svih onih kojima je veličanje četništva bilo samo stvar političke borbe na retoričkom planu, u smislu deklarativnih osuda da bi se postigao poneki poen u javnosti na račun izraženog antifašizma. Nedostajalo je istinske borbe u smislu korištenja svih dozvoljenih sredstava, što uključuje i pravna, da se ovakvi događaji spriječe. Upravo iz tog razloga smo kao Vlada Šestorke 11.3.2019. podnijeli prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog toga što su organizovali obilježavanje godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića na kojoj su raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima. Uostalom prema svima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, a četnike smatraju fašistima, što oni i jesu bili”, rekla je Brčić.

Kako ističe, optužnicom se neće moći zabraniti obilježavanja godišnjice smrti fašista međutim javnom ispoljavanju takvih stvari trebalo bi se stati u kraj.

“Optužnica neće moći zabraniti nekom da obilježava godišnjice smrti fašiste Draže Mihailovića ili da se osjeća četnikom, ali će sigurno javno ispoljavanje takvih stvari, a pogotovo u cilju zastrašivanja neistomišljenika biti ozbiljno dovedeno u pitanje. Kao ministrica pravde sam također otprilike u isto vrijeme uputila zahtjev prema registarskim sudovima u RS da se zabrani rad 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret. Upravo istrajavanje na ovoj aktivnosti će biti jedan od prioriteta u narednom periodu, jer će samo njihovo ukidanje biti konačno rješenje ovog problema. Optužnicu smatram kao korak ka tom cilju”, zaključila je Lejla Brčić.

Klix.ba

Nema poruka za prikaz