“Lice iste žene”, nova knjiga Džemaludina Latića: Priča o ljudima koji ne odustaju

U izdanju sarajevskog Buybooka ovih dana je izašla nova knjiga pjesnika, književnika, univerzitetskog profesora Džemaludina Latića, pod naslovom Lice iste žene.

Knjiga, koja će biti sutra predstavljena i na Međunarodnom festivalu književnosti Bookstan, koji se održava od 28. do 31. oktobra ove godine, od danas se nalazi i u prodaji.

“Junakinje koje Latić portretira posjeduju izuzetne osobine, od mudre Kamere koja je dva srca u grudima nosila, preko žena koje zbog poštovanja patrijarhalnih porodičnih pravila ne mogu da ostvare svoju ljubav, do savremene heroine s antičkim teretom koja nije samo majka pogubljenog heroja nesvakidašnje građanske hrabrosti nego i žrtva nepravde. Nepravdom su obilježeni i još neki Latićevi junaci”, piše Kristina Ljevak u recenziji knjige.

Sa vlastitim iskustvom nepripadanja jednom vremenu i njegovom režimu, dodaje Ljevak, autor besprijekorno dočarava svijet onih koji su imali svjetonazore jednake njegovim.

“Najljepše stranice ove knjige posvećene su ljudima koji ni po cijenu gubitka života ne odustaju od vlastitih uvjerenja suprotstavljenih sveopštoj atmosferi negiranja dotadašnjih principa, a u želji da se spasi goli život na Golom otoku na primjer. Latić ne romantizira rezultate slobode za koju se borio, post festum prepoznajući pogrešnu vjeru u ljude kojima su povjerili planove i zbog kojih su naša najbolja braća gubila glave”, zaključila je Ljevak.

Naslovnicu knjige krasi snažna i emocijama ispunjena fotografija na kojoj se nalaze autor i njegova kćerka, novinarka i voditeljica na turskom TRT English, Nafisa Latić, dok sjede na livadi u okolici Gornjeg Vakufa-Uskoplja, gdje se Džemaludin Latić kao dječak igrao.

Fotografiju je snimio Latićev sin Ahmed i zaista budu lijepe emocije.

Međunarodni festival književnosti Bookstan, na kojem će biti predstavljena i Latićeva knjiga, zamišljen je kao prostor povezivanja Istoka i Zapada u čijem središtu su čovjek i njegova priča, a u vrijeme pandemije koja je ove godine zadesila svijet dio Festivala biće održan u drugačijem obliku.

Izvor: radiosarajevo.ba

Nema poruka za prikaz