Ljekari upozoravaju: Ruke mogu otkriti da li bolujete od ozbiljnih bolesti

Ruke su jedan od prvih dijelova tijela koji pokazuju znakove starenja, ali mogu ukazivati i na određene zdravstvene probleme.

Ljekari kažu da stanje vaših ruku može biti rezultat nekoliko medicinskih promjena koje se događaju u vašem tijelu.

Crveni dlanovi

Ljekari objašnjavaju da crveni dlanovi mogu da ukazuju na probleme s jetrom, naročito ako imate više od 50 godina. Mogući razlog crvenih dlanova je promjena u hormonskoj ravnoteži koja uzrokuje širenje krvnih sudova i reumatoidni artritis. Obično se crvenilo nalazi na spoljašnjem rubu dlana. Ako ste primijetili crvena područja, potražite medicinsku pomoć. U međuvremenu, pokušajte da se prebacite na zdravu ishranu i smanjite unos alkohola.

Znojavi dlanovi

Preterano znojenje (hiperhidroza) i stres mogu biti razlozi za znojave dlanove. Pokušajte da ograničite unos alkohola i naučite da kontrolišete nivo stresa pomoću meditacije ili tehnikama disanja. Ako vam se čini da ništa ne djeluje, svakako bi trebalo da se obratite ljekaru.

Manjak osjećaja i trnjenje

U nekim slučajevima ovi simptomi na rukama mogu biti znak ozbiljnijeg problema poput venske tromboze, anemije ili dijabetesa, piše Index.hr. Ako često osjetite gubitak osjetljivosti na rukama bez očiglednog razloga, posavjetujte se s ljekarom šta da radite.

Suhe ruke

Najčešći razlozi za suhu kožu na rukama su dehidratacija i nedostatak estrogena. Pijte dovoljno vode i koristite hidratantne kreme i u svoju prehranu uvrstite masnu ribu, sjemenke i orahe i posjetite ljekara.

Drhtave ruke

Drhtanje ruku može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, kao na primjer Parkinsonove bolesti. Još jedan razlog za ovu pojavu su tjeskoba i veliki stres. Ako vam se ovo često događa, posjetite lekara. U međuvremenu ograničite unos kafe i alkohola, jer mogu izazvati drhtanje ruku.

Tanki, slabi i ispucali nokti

Ovakvi nokti mogu biti pokazatelj nedostatak cinka. Cink je važan za naše zdravlje, podstiče zarastanje rana i pomaže imunološkom sistemu. U ishranu dodajte hranu bogatu cinkom poput zobi, orašastih plodova i mesa.

Nema poruka za prikaz