Ljevičari su opet – slučajni prolaznici!

Situacija u BiH mnoge potsjeća na devedesete godine prošlog vijeka, kad su susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, preko svojih ekspozitura u BiH, otvoreno radile na podjeli BiH.
Iako ovaj put nemaju JNA i uz prisustvo međunarodnih snaga se neće usuditi na vojne akcije većih razmjera, nalaze se u mnogo boljoj poziciji za ostvarenje svog viševjekovnog sna za zelenim stolim, uz moguće manje nemire.
Dobro to znaju članovi takozvanog BH bloka, koji im svojim igrama oko (ne) ulaska u vlast “s nacionalistima” u ovome jako dobro pomažu, a pomaže im i SDA, koja će za par ministarskih fotelja i direktora javnih preduzeća s Dodikom i Čovićem ipak formirati vlast i tako im omogućiti da legalno razvaljuju državu.
Neki iz BH bloka su svjesni toga i pokušali su spriječiti dominaciju zloglasnog dvojca Dodik&Čović, na nivou BiH i federacije, ali su u tome sprječeni od mladih jastrebova u svojim redovima, koji se kunu u državu i svoj patriotizam.
Evo o čemu se zapravo radi.
Dodik&Čović će formiranjem vlasti sa SDA izbaciti jedine opozicione ministre u Vijeću ministara iz reda Srba, a uz pomoć Čovićevih Srba će prevladati i s Domom naroda FBiH.
SDA ima šansu da sve zaustavi na ovoj razini, da ne formira vlast, i da ostane tehnička vlada pod predsjedavanjem njihovog Denisa Zvizdića, jer zloglasni dvojac u tom slučaju nema partnera za vlast i ona se ne može formirati, ali to u SDA ne vide, pogotovo ne oni koji su se začešljali za ministarske i direktorske fotelje.
Velike zasluge za to što neće niko sa SDA u vlast ima ta ista SDA, ali je BH blok morao ući u vlast i spašavati što se spasiti da.
Najzanimljivije je da je protiv ulaska u vlast bio novopečeni Bošnjak Denis Bećirović, koji “dosljedno” neće sa nacionalnim strankama (SDA), ali je zato prihvatio podršku ultranacionalne (ASDA), kad se bio začešljao za Predsjedništvo BiH.
Dosljedno nema šta. Kažu da je slučajni prolaznik iz devedesetih, Zlatko Lagumdžija, bio među onima koji ne bi državu ostavio na milost i nemilost zloglasnog dvojca, ali njega se više ne pita.

Muhamed Mahmutović, književnik i novinar

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x