Ljubić: Herceg-Bosna je u temeljima Bosne i Hercegovine

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo LJubić izjavio je sinoć u Mostaru, na obilježavanju 26 godina od osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da je ta ”republika” zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti.

Ljubić je rekao novinarima da je tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH.

On je naglasio da je bila ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva da osnuje tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najprije u Vašingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Dejtonu, kada je Vašingtonski sporazum postao sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika Herceg-Bosna ugrađena u temelje savremene BiH”,naveo je Ljubić.

Hrvatski zvaničnici položili su vijence na spomenik poginulim hrvatskim borcima na Trgu Rondo u Mostaru, a potom je uslijedila svečana akademija.

Tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana je 18. novembra 1991. godine, nakon čega 28. avgusta 1993. godine prerasta u tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u okviru BiH.

Kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine.

Hrvatski predstavnici u BiH, nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH, proglasili su 3. marta 2001. godine ”Hrvatsku samoupravu”, ali ju je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine.

Nema poruka za prikaz