Lud, zbunjen, normalan: Radmanović 2007. bio protiv Pelješkog mosta, Dodik ga 2019. proglasio vitalnim interesom

Njegovu izjavu da je Zaključak, koji su podržali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, veoma štetan po vitalne interese RS, sutra će razmatrati Narodna skupština RS. Ukoliko Dodikov stav podrži dvije trećine narodnih poslanika, Zaključak kolektivnog šefa države postaje nevažeći.

Obustava izgradnje Pelješkog mostra i mogući spor sa Hrvatskom tako su postali povod da po prvi put predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrene pitanje vitalnog entitetskog interesa.

No, dvanaest godina ranije, to nije bio slučaj. Predsjedništvo BiH je 27. juna 2007. godine donijelo zaključak u vezi sa izgradnjom Pelješkom mostra u kojem je istaknuto da nije korisno poduzimati nikakve jednostrane akte dok se ne utvrdi granica na moru na osnovu Međunarodne koncencije o pravu mora.

Zaključak je potpisao tadašnji predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Dodikov stranački kolega.

U nastavku objavljujemo kompletan Zaključak, koji je Predsjedništvo BiH na čelu sa Radmanovićem, usvojilo 27. juna 2007. godine.

“Povodom rasprava o izgradnji mosta “Kopno – Pelješac” preko teritorijalnih voda Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva BiH su konstatovali da je ovo pitanje pokrenuto na sjednici Međudržavnog savjeta za saradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Zagrebu, a zatim i u bilateralnom kontaktu sa hrvatskim premijerom dr Ivom Sanaderom prilikom njegove posjete Sarajevu sa zahtjevom da je prethodno potrebno uspostaviti teritorijalnu granicu mora između BiH i Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH smatra da nije korisno poduzimati nikakve jednostrane akte dok se ne utvrdi granica na moru na osnovu Međunarodne koncencije o pravu mora.

Predsjedništvo BiH zahtijeva od Savjeta ministara BiH da razmotri situaciju i dostavi punu informaciju o svim dosadašnjim aktivnostima Savjeta ministara i pojedinih ministarstava sa prijedlogom konkretnih mjera”.

(Vijesti.ba)

Nema poruka za prikaz