Macron traži da se Zapadni Balkan ‘ugradi u Evropu’

Dok šefovi diplomatija EU u Helsinkiju s partnerima sa Zapadnog Balkana razmatraju “regionalnu saradnju”, predsjednik Emmanuel Macron je od francuske diplomatije zatražio da radi na “ponovnom ugrađivanju Zapadnog Balkana u reljef, geografiju Evrope”.

“Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope”, naglasio je Macron na svom godišnjem skupu s ambasadorima Francuske u svijetu.

On je od francuskih ambasadora u svijetu zatražio da se ponovo geografski uključe u događanja na Zapadnom Balkanu.

Pariz mora ponovo investirati

Kako se navodi u govoru koji je u objavljen na stranici Predsjedništva Francuske, on je istakao da Pariz mora ponovo investirati u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile “igraju igru na mjestu Francuske”.

“Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope”, poručio je Macron ambasadorima.

Macron je podvukao da se u “svijetu koji se strategijski i geopolitički mijenja”, u sklopu evropskih granica Francuska mora ponovo angažovati “s našim susjedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neevropskim silama prepustili da tu djeluju umjesto nas”.

Francuski predsjednik je naveo da će “inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska” i dodao da “i tu Nijemci imaju svoje zamisli, a moram reći djelotvornije i više strateške od naših”.

Jačanje Evrope

“Želim da se u to ponovo ulože sredstva i rad”, rekao je predsjednik uz opasku da je u julu u Srbiji primjetio da je “ludo to da je još 2001. godine bila posljednja posjeta” nekog šefa francuske države Srbiji.

“Kad pogledam šta mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani”, ocijenio je Macron.

On se založio za jačanje Evrope čiji su temelj Humanizam, Renesansa i Prosvjetiteljstvo, ali i zaključio da “bez sumnje doživljavamo kraj zapadne prevlasti u svijetu”.

Nema poruka za prikaz