Majke iz BiH pružile podršku majkama iz Diyarbakira: Budite hrabre i istrajte

Podršku mirnim protestima koji su ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru, u Turskoj, počeli 3. septembra, a na kojima majke i očevi traže da im se vrate djeca odvedena u terorističke kampove pružile su i članice više udruženja iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Članice nekoliko udruženja iz Bosne i Hercegovine majkama iz Diyarbakira poklonile su “Cvijet Srebrenice“ i pružile im podršku u njihovoj borbi.

Susret je veoma emotivno prošao, a majke iz dvije zemlje dijelile su isti bol.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Bošnjaka u Izmiru Hamza Yavuz kazao je kako su u posjetu došli s oko 100 majki i predstavnica 17 udruženja u BiH.

Yavuz je podsjetio kako majke iz Diyarbakira žele da im se vrate oteta djeca.

Pojasnio je kako su majke iz BiH u Tursku došle u okviru projekta “Ruku pod ruku majke Bosne i Turske”.

“Ovo su majke koje razumiju ono kroz šta prolaze majke iz Diyarbakira. Došle su da im budu podrška i čestitaju im na njihovoj hrabrosti. Majke su tu i kako bi pružile podršku Turskoj u borbi protiv terorizma. Osuđujemo svaki vid terorizma. Želimo da ljudi žive u miru i da ove majke i njihova djeca budu u kućama, školama i parkovima“, rekao je Yavuz.

Sekretarka Udruženja žrtava rata “Foča 92-95“ Midheta Kaloper – Oruli kazala je kako kada je BiH bila u ratu, majke iz Turske su bile uz njih.

“Nama se pokušava nametnuti da je Turska u ratu. Ne. Turska nije u ratu. Turska se samo bori protiv terorista i terorizma. Zato smo mi, majke BiH prešle ovoliki put, s iskrenim nijetom, da podržimo majke Diyarbakira i majke cijele Turske”, rekla je Oruli.

Dodala je kako se suosjeća s majkama iz Diyarbakira jer je i ona s 19 godina bila oteta.

Pozvala je majke da budu hrabre, pozvala ih da istraju u svojoj borbi te uputila dovu da im djeca budu vraćena.

Nema poruka za prikaz