Mašović: Zločinci ne smiju biti heroji, a zločini tabu tema

“Kolektivno sjećanje na genocid” naziv je tribine koja je u organizaciji Asocijacije mladih SDA HNK, a u povodu 24. godišnjice genocida u Srebrenici, održana u ponedjeljak navečer u Mostaru.

Gosti na tribini bili su predsjedavajući Federalne komisije za nestale osobe Amor Mašović i viši stručni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka Hikmet Karčić.

Mašović je naglasio da ljudska civilizacija do sada nije upamtila i zabilježila takvu vrstu zločina kakvi su neki od zločina koji su počinjeni na prostoru takozvane zaštićene zone u Srebrenici.

Kroz prezentaciju nekoliko desetina slajdova, prisutnima je predočio mnoge podatke i činjenice za koje je rekao da su dosad nezabilježeni u historiji čovječanstva.

– Moj strah od zaborava veći je od užasa koji sam prisiljen pamtiti svaki dan. Upravo to je moto koji sve nas pokreće i koji treba prenijeti za sve žrtve – istakao je Mašović.

Poručio je kako treba početi prevaspitavati mlade generacije te dodao da zločini ne smiju biti tabu tema, da zločinci ne smiju biti heroji i da se ne smije negirati genocid.

– Zločinci suočeni s nekažnjavanjem za zločin genocida, nekažnjavanjem za negiranje tog zločina počeli su da promoviraju trijumfalizam. Oni koji su do jučer negirali genocid, počeli su da trijumfuju nad onim što je počinjeno, nad genocidom u BiH. Ja bih rekao da je to ta faza u kojoj se mi sad nalazimo – ocijenio je Mašović.

Dodao je da neki visokopozicionirani ljudi “prizivaju novi genocid i javno govore da će se Bošnjacima ponoviti ono što im se desilo u periodu agresije na BiH”.

– Moja prezentacija je upravo usmjerena da se te stvari zaustave, da oni koji donose odluke počnu da donose te odluke. Možemo to uraditi samo tako što ćemo ih stalno iznova podsjećati. Ma koliko to nekima bilo dosadno, to je jedini put koji nam je ostao da te ljude prisilimo da konačno počnu djelovati – poručio je Mašović.

Oslobođenje

Nema poruka za prikaz