Masovno iseljavanje: BiH na vrhu evropske liste po stopi iseljeništva

Bosna i Hercegovina predvodi listu evrospkih zemalja prema stopi iseljavanja. Radio Slobodna Evropa je objavila grafiku, pozivajući se na podatke Svjetske banke, o stopi iseljavanja stanovnika evropskih zemalja u odnosno na ukupan broj žitelja te države.

Prema toj grafici, skoro polovina stanovništva BiH, 49,5 posto je iseljeno, odnosno broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive u BiH tek je neznatno veći od broja onih koji žive izvan zemlje.

Na drugom mjestu ove lite je Albanija, sa 39,8 posto iseljenog stanovništva, a na trećem Armenija sa 32,3 posto.

INFOGRAFIKA/RADIO SLOBODNA EVROPA

Od zemalja regiona, najbliža BiH je Sjeverna Makedonija, čijih je više od četvrtine državljana, tačnije 25,7 posto, raseljeno širom svijeta. U listu “TOP 10” po stopi iseljavanja uspjeli su se “ugurati” Hrvatska i Crna Gora, koje dijele sedmo i osmo mjesto sa po 21,9 posto državljana koji žive izvan zemlje. Od ostalih zemalja bivše SFRJ, daleko iz svih pobrojanih država je Slovenija na 26. mjestu, sa samo 6,9 posto raseljenih stanovnika.

Ako je suditi prema stopi iseljavanja, države koje su najomiljenije među svojim stanovništvom su Švedska sa 3,5 posto, Francuska sa 2,9 posto i Španija sa 2,8 posto iseljenika.

Zanimljivo je da na listu nisu uključeni podaci za Srbiju, Kosovo, Švajcarsku, Norvešku i Rusiju.

RSE

Nema poruka za prikaz