Mehmedović zatražio obustavu isplata parlamentarcima

Nakon što je u petak gostujući u emisiji Dan uživo na N1, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH Šemsudin Mehmedović, to obećao, sada je odlučio je da izrečeno i ispuni.

Naime, na osnovu člana 170. Poslovnika o radu Zastupničkog doma, zastupnik Mehmedović je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

Takođe ovom inicijativom, kako navodi zastupnik Mehmedović, želi poticati Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definisala.

“Smatram moralnim da se ovakva inicijativa podrži jer nije u redu da se isplaćuju plaće tokom mjeseca u kome zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio”, navodi zastupnik SDA.

Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750.763 KM. Podsjetimo i da do danas nisu održali nijednu redovnu sjednicu. Sami za svoj nerad kazali su sljedeće:

“Jesu nam plate previsoke, i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se koriguju, nikada nismo imali tu vrstu saglasnosti”, istakao je Nikola Špirić, SNSD.

To je zaista degutantno, ja znam da svako od onih ljudi koji su izabrani u Parlament, ne osjeća se uopšte prijatno zbog ove situacije koja je nastala”, kazao je Mladen Bosić, SDS.

“To su enormno visoke plate, koje izazivaju ogorčenje građana”, kazao je Lazar Prodanović, SNSD.

N1: Jesu li opravdano visoke?

“One su neopravdano visoke”, tvrdi Prodanović.

“Mislim da je bezobrazno zašto Parlament ne radi, a mi primamo platu”, kazao je Nermin Nikšić, SDP BiH.

N1: Je li mislite da ste je zaslužili?

“Ma ko će zaslužiti platu, ako ne radi?”, pita se Nikšić.

“Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plate”, istakao je Safet Softić, SDA.

A sada svi oni mogu s riječi preći na djela, odnosno kada se inicjativa njihovog kolege Mehmedovića nađe u parlamentarnoj proceduri. Glasovanjem će pokazati jesu li i koliko doslijedni.

N1

Nema poruka za prikaz