Merkel u Bundestagu zatražila strože mjere i branila rekordno zaduženje

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u srijedu tokom rasprave u Bundestagu, založila za pooštrenje mjera zatvaranja uvedenih zbog pandemije koronavirusa u razdoblju između Božića i Nove godine te je branila novo rekordno zaduženje.

Zbog prevladavanja posljedica pandemije koronavirusa, Njemačka predviđa novo zaduženje za sljedeću godinu u visini od 180 milijardi eura.

Njemačka kancelarka je raspravu o proračunu iskoristila kako bi pozvala građane da se i dalje pridržavaju mjera u borbi protiv pandemije.

„Najvažnije u borbi protiv virusa je odgovorno ponašanje svakog od nas i spremnost na zajedničko djelovanje“, rekla je kancelarka i naglasila kako joj trenutna razina novozaraženih u Njemačkoj „stvara glavobolje“.

„Mi moramo učiniti sve kako bi spriječili eksponencijalni rast broja novozaraženih“, rekla je Merkel.

‘Nužno drastično smanjiti kontakte uoči Božića’ 

Ona se založila za pooštrenje mjera zatvaranja u razdoblju između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića.

Ona je iznova kritizirala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

„Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa“, rekla je Merkel.

Ona je pozdravila jučerašnji apel Nacionalne akademije znanosti Leopoldina, koja je preporučila stroge mjere zatvaranja i ograničavanja kontakata do 10. januara.

Epidemiološki institut Robert Koch izvijestio je u srijedu o novom rekordnom broju umrlih od posljedica zaraze koronavirusom. U posljednjih 24 sata je umrlo 590 osoba, a 20.815 se zarazilo.

Njemačka kancelarka je umanjila očekivanja oko vakcinisanja protiv koronavirusa, koje bi trebalo početi početkom sljedeće godine.

U Njemačkoj su trenutno na snazi blaže mjere zatvaranja koje se odnose samo na ugostiteljske te sportske i kulturne objekte, ali je preko božićnih praznika predviđeno popuštanje mjera zbog osobnih kontakta.

Hina

Nema poruka za prikaz