Milan Tegeltija sljedeće sedmice o svojoj ostavci

Ostanak predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije na toj poziciji zavisiće od njega samog. Nakon zaključaka VSTV-a kojim je Tegeltiji na volju ostavljena odluka o podnošenju ostavke, čeka se njegov potez.

Dok jedan dio pravosudne zajednice prvog čovjeka VSTV-a poziva da se odrekne funkcije, drugi upozoravaju na narušen ugled krovnog pravosudnog tijela u Bosni i Hercegovini.

Milan Tegeltija još nije odlučio hoće li podnijeti ostavku, a ne postoji ni rok u kom bi trebalo da odluči. Razmisliće, kaže, ali ne zato jer se smatra kompromitovanim, nego zbog lične bezbjednosti i stavova pojedinih članova VSTV-a.

“Ja sam smatrao da je prirodno, kad već imaju takve stavove da ja razmotrim pitanje podnošenja ostavke, s tim da moram da kažem da sam sa svim članovima Podvijeća RS obavio razgovor, prije ove sjednice, njih pet, i svih pet mi je reklo da ne vidi nikakav problem”, izjavio je Tegeltija.

A oni koji problem vide, tražili su ostavku, prije svega, zbog narušenog partnerskog odnosa sa međunarodnom zajednicom. Drugi su, ipak, brinuli zbog Tegeltijinih navoda o montiranom i nezakonito stečenom snimku. To i jesu dva odvojena postupka. Jedan je utvrđivanje eventualne disciplinske odgovornosti, što je posao Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a, a drugi je utvrđivanje autentičnosti i sadržaja spornog snimka.

Disciplinski tužilac primio je prijavu protiv Milana Tegeltije i formirao predmet. Nove informacije, kažu, ne mogu davati. Za pojedine nosioce pravosudnih funkcija stvari su jasne – ostavka je “pod moranje”.

Na probleme u radu bh. pravosuđa godinama u svojim izvještajima upozoravaju međunarodne institucije i organizacije. Ni VSTV nisu zaobilazili, a bili su i više nego kritični. Ovaj put, OHR i Delegacija Evropske unije Tegeltiju pozivaju na podnošenje ostavke. Stručnjaci smatraju da su članovi VSTV-a predugo ignorisali kritike i da je krajnje vrijeme da se probude.

U Bosni i Hercegovini odavno se polemiše oko nadzora nad radom VSTV-a – šta je miješanje i narušavanje autonomije, a šta legitimni nadzor i sprečavanje samovolje. Izmjene Zakona o VSTV-u još nisu ugledale svjetlost dana. Političke partije već pripremaju nove prijedloge, koje će uskoro uputiti u proceduru. Ove što su već u proceduri, prije svega su se odnosile na jasnije definisanje uslova za razrješenje članova VSTV-a.

Izvor: bhrt.ba

Nema poruka za prikaz