Milan Tegeltija sljedeće sedmice podnosi ostavku

Sljedeće sedmice nakon sjednice VSTS-a Milan Tegeltija podnosi ostavku na mjesto predsjednika VSTS-a. 

Traži da s njim.ostavke podnesu i članovi VSTS-a Goran Nezirović, Slavo Lakić, Berina Alihodžić, Selim Karamehić i Biljana Simeunović. Tegeltija je kazao i da podnosi ostavku na sve pravosudne funkcije.

Tegeltija je, govoreći o onome sa čime se susretao na poziciji predsjednika VSTS-a, rekao da su mnogi bliski SDA radili na njegovoj konstantnoj sistemskoj medijskoj i političkoj diskreditaciji, te govorili da radi na razbijanju pravosudnog poretka u BiH, što, kako kaže, nije tačno.

On je rekao da su nezakonito vođene obavještajne, paraobavještajne i druge aktivnosti protiv njega s namjerom da ga neopravdano prikažu nečasnim, nemoralnim, koruptivnim i kriminalcem, da ruši BiH i bude smijenjen i sankcionisan.

Tegeltija kaže da nije pristajao na ovakve pritiske, među kojima su oni kako je naveo SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića, pa i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, navodeći da je radio profesionalno.

“Iako sam kao čovjek spreman da snosim posljedice, nisam spreman da sebe i svoju porodicu izlažem ovakvom pritisku. Prije dva dana informisao sam o svemu predsjednicu RS-a Željku Cvijanović i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da za moj rad u Sarajevu uslovi ne postoje”, kazao je Tegeltija.

“Moja sigurnost na funkciji predsjednika VSTV-a sa sjedištem u Sarajevu ne postoji. Moj život bi mogao biti ugrožen ako nijedno drugo sredstvo za moju eliminaciju iz VSTV-a ne uspije. Nemam više ni povjerenje u VSTV i ne mogu predstavljati volju većine u takvom sastavu VSTV-a. Nakon današnjeg dana, vrlo brzo kada se zaborave ovi aktuelni događaji, pokušat će se izvršiti smjena glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Ako javnost i institucije ne reaguju, ovakav razvoj se neće moći izbjeći, a to će značiti preuzimanje svih poluga pravosudnog sistema u ruke SDA. Posebno će na udar doći ljudi iz RS-a, ali i građani iz Federacije BiH koji su oponenti SDA. Moj ostanak u VSTV-u na to ne može utjecati niti to može spriječiti“, dodao je Tegeltija u svom obrazlagnju.

“Potpuno sam izložen paraobavještajnim aktivnostima koji imaju čvrstu namjeru da me ugroze i moj život bi također mogao biti ugrožen ukoliko ostanem na funkciji predsjednika VSTS. Posebno uz potpuno odobravanje svakog eventualnog zla koje se prema meni čini i koje se može činiti”, dodao je Tegeltija.

“Ne mogu više predstavljati VSTS jer nemam više povjerenja u tu instituciju”, rekao je između ostalog Tegeltija.

Uskoro opširnije

federalna.ba

Nema poruka za prikaz