Ministar Mektić tvrdi: BiH sljedeće godine može očekivati poziv u NATO

“Zanimljivo je to što se Njegova ekselencija, ambasador Petar Ivancov, već dva dana ne oglašava povodom Dodikovog pristanka da BiH nastavi dalje približavanje NATO. Ako preko svojih medija, spinova i manipulacija Dodik može da laže i vara narod u Republici Srpskoj, s Rusima će mu to ići malo teže.

Ovo na šta je Dodik pristao kako bi se dočepao vlasti u Sarajevu je klasična izdaja Republike Srpske, a Rusi dobro znaju da je jučerašnjim potezom Dodik pogazio i ono što je njima obećao, a to je je Republika Srpska i BiH neće ući u NATO”, kaže Mektić za Insajder.

On dodaje i to da ga nije pretjerano iznenadio jučerašnji dogovor članova Predsjedništva BiH, uprkos ranijim tvrdnjama člana Predsjedništva BiH da SNSD neće biti dio vlasti ako je uslov dalje približavanje BiH Zapadnom vojnom savezu.

“Dodik u svojoj politici nikad nije imao kontinuitet prema Republici Srpskoj i strateškim pitanjima, a ovog puta je pokazao i da mu ništa nije sveto osim vlasti i moći. On sada pokušava da svoju jučerašnju izdaju na neki način relativizuje, ali ovo je klasična aktivacija MAP-a i ovo je pristanak na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana.

Nevažno je to što su pokušali da ga kamufliraju promjenom imena. Bitno je da će to NATO prihvatiti kao Godišnji nacionalni plan i samim tim, po automatizmu, ide aktivacija MAP-a. Možemo očekivati da već sljedeće godine NATO uputi zvaničan poziv BiH za prijem u svoje članstvo. BiH je sada na čvrstom putu prema NATO, mi o tome više ne odlučujemo i Republika Srpska i BiH su praktično već sada neformalni dio NATO”, tvrdi Mektić.

On, također, ističe da je posebno opasno po interese i budućnost Republike Srpske to što će srpski narod, nakon ulaska BiH u NATO, imati jasnu granicu na Drini.

“Sve što je Dodik govorio protiv NATO, da su bombardovali Srbiju 1999. godine, da su bombardovali Republiku Srpsku, da su bombardovali osiromašenim uranijumom, pitanje pokretanja zajedničke tužbe sa Vučićem protiv NATO, sve je to bila samo jeftina farsa i priča za manipulaciju narodom.

Za sada, Srbija nije iskazala bilo kakvu namjeru za učlanjenje u NATO, nema MAP, niti od nje bilo ko traži Godišnji nacionalni plan, tako da smo mi sada na potpuno suprotnoj strani od Srbije kada je u pitanju NATO. Stavovi Narodne skupštine Republike Srpske, rezolucije, to što je Dodik govorio da se bez Narodne skupštine ne može ništa učiniti i da neće prihvatiti čak ni dokument koji je sličan ANP-u, bila je očigledna laž i prevara.

Mislim da nema tog Srbina u Republici Srpskoj koji bi učinio ovo što je učinio Milorad Dodik”, kaže Mektić za Insajder.

Nema poruka za prikaz