Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS podržalo veliki istraživački projekt Memorijalnog centra Srebrenica

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS pokrovitelj je novog velikog istraživačkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica „Ubijeni prije pada Srebrenice“, čiji je cilj istražiti i utvrditi broj i identitet ubijenih žrtava u i oko Srebrenice od aprila 1992. do jula 1995. godine.

Resorni ministar Anis Krivić i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović izrazili su zadovoljstvo, zbog uspostavljene saradnje na ovom važnom projektu.

„Memorijalni centar Srebrenica je većinu svog dosadašnjeg istraživačkog rada posvetio okolnostima vezanim za pad Srebrenice i genocid u julu 1995. godine. Međutim, za potpuniju istraživačku sliku i jasniji prikaz pozicije koju je srebrenička enklava imala, ali i za potrebe da se genocid ne istražuje kao izdvojeni događaj, već kao posljednja tačka u višegodišnjoj operaciji etničkog čišćenja Bošnjaka istočne Bosne, odlučili smo predložiti ovaj istraživački projekt, te smo dobili veliku podršku i zeleno svjetlo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS. Zahvalni smo ministru Anisu Kriviću koji prepoznaje važnost objektivnog istraživačkog rada i institucionalnog pristupa ovim temama, što je već potvrđeno i kroz saradnje sa školama i drugim ustanovama u KS“, poručio je predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović.

Glavni cilj projekta, po riječima Hafizovića, je utvrditi tačan ili približan broj žrtava rata na području Srebrenice i njene okoline koje su ubijene prije jula 1995. Godine, sa posebnim naglaskom na period od aprila 1992. do aprila 1993. godine. Pored toga, kreirat će se i baza podataka sa svim podacima o ubijenim žrtava u periodu od 1992-1995. Godine, koja će sadržavati sljedeće podatke: spisak ubijenih žrtava (prezime, ime oca i ime žrtve), datum i mjesto rođenja, datum i mjesto stradanja, nacionalnost i lokaciju na kojoj su žrtve ukopane.

Nema poruka za prikaz