Ministarstvo odbrane BiH o vojsci na bh. granicama

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine je za N1 rečeno kako u svjetlu migrantske krize nije stigla naredba da se postavi vojska na bh. granice.

Način odobravanja, angažovanja i upotrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine definisan je zakonom o odbrani BiH („Službeni glasnik BiH, broj: 88/05), kojim su u članu 4. određeni zadaci Oružanih snaga, a članom 10. 12. i 13. nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Konkretne odluke nadležnih institucija o upotrebi OS BiH u izvršenju bilo kojeg zadatka podrazumijevaju prethodnu procjenu opravdanosti i usklađenosti sa ciljevima određenim u članu 6. Zakona o odbrani BiH, poglavlje II prava i dužnosti institucija BiH, kojim se definišu ciljevi zbog kojih se razvija i održava vojni kapacitet OS BiH“, objasnili su iz Ministarstva odbrane BiH te dodali:

“U konkretnom slučaju koji se odnosi na upotrebu OS BiH za potrebe kontrole granice u slučaju migrantske krize, uslov za izdavanje ovlaštenja ministru odbrane BiH da naredi upotrebu i razmještaj OSBiH je procjena nadležnih institucija o stepenu ugroženosti vrijednosti koje po Zakonu o odbrani BiH štite Oružane snage koja jasno ukazuje na potrebu angažovanja Oružanih snaga. Ovlaštenje za upotrebu i razmještaj može izdati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na osnovu člana 12. stav d) Zakona o odbrani BiH”.

Kako su istakli iz MInistarstva odbrane BiH za N1, Oružane snage Bosne i Hercegovine svojim dosadašnjim uspješno provedenim aktivnostima, svakodnevnom realizacijom odobrenih tematskih planova obuke i izvršavanjem zakonom propisanih zadataka, sa trenutno raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, potvrđuju potrebnu spremnost i stepen interoperabilnosti i sposobnosti u skladu sa visokim vojnim standardima za izvršenje svih zadataka koji se provode u skladu sa Zakonom o odbrani BiH.

Istakli su za N1 kako nisu dobili naređenje o angažmanu vojske na bh. granicama.

Do sada od strane Vrhovne komande odnosno Predsjedništva BiH, Oružanim snagama BiH nije upućeno nijedno naređenje o upotrebi ili angažmanu jedinica koje bi bile raspoređene na granici naše države zbog migrantske krize niti drugih sličnih zahtjeva za navedenu svrhu”, naglasili su.

N1

Nema poruka za prikaz