Mojoj dragoj BiH, nesuđena himna naše države

Pjesma “Mojoj dragoj BiH”, snimljena ratne 1992. godine, jedna je od najljepših pjesama posvećenih jedinoj nam domovini. Njen kompozitor je Ismet Kurtović, dugogodišnji frontmen nekadašnje rock grupe “Drugi način”. Ovako on govori o pjesmi koja je dala najbolje stihove o Bosni i Hercegovini.

Krajem 1992. godine vidio sam kuda stvari idu u Bosni. Zajedno s bratom Fikretom napravio sam pjesmu “Mojoj dragoj BiH”. Fikret je napisao tekst, kaže Ismet Kurtović.

– Ja sam jako ponosan na tu pjesmu. U to vrijeme, kada smo snimali, ljudi uopće nisu znali ni kako se zovu, ni šta će biti, ni na kojoj su strani. Mislim da sam tada ima “kliker” i skužio šta je bitno. Uradio sam pjesmu za Bosnu i Hercegovinu gdje sam pokušao okupiti sve ljude koje sam lično poznavao iz naše zemlje. Bilo je dosta problema, neki su pjevači mogli doći na snimanje u Zagreb, a neki ne – priča Kurtović.

Tu pjesmu su, naime, pjevali Amir Kazić -Leo, Željko Bebek, Fikret Kurtović, Toni Janković, Zele Lipovača, Deja Mušić, Senad Galijašević, Čeha iz Divljih Jagoda, pa djevojke iz Zagrebačke džamije, franjevački zborovi, statirale su prve izbjeglice, bilo je i Srba pojedinaca…

Prema riječima Kurtovića, ta pjesma bi trebala biti i danas aktuelna i da se više sluša, obzirom na sveukupnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo je spomenuti da su tokom agresije na BiH najviše Tuzlaci insistirali na tome da pjesma “Mojoj dragoj BiH” bude zvanična himna.

– U Tuzli je za vrijeme rata postojao jedan garnizon koji je dugo vremena zastavu BiH dizao upravo uz ovu pjesmu. Kako god, ta pjesma je odradila svoju svrhu. Gotovo svi su je koristili. Ja Tuzlu jednostavno volim. Tokom cijelog rata sam sarađivao sa Tuzlacima kroz projekte vezane za Bosnu i Hercegovinu. Družim se sa starim rokerima iz Tuzle Mustafom Sušićem, Batom Kostićem, kao i sa vašim gradonačelnikom Imamovićem, sa kojim sam prijatelj dugo godina, i kada nije namjeravao biti u politici – kaže Kurtović.

Nema poruka za prikaz