Montenegro Airlines više ne leti

epa06425009 The signage of Montenegro Airlines in Vienna, Austria, 27 December 2017. EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Aviokompanija Montenegro Airlines saopćila je da od subote u cijelosti obustavlja planirani saobraćaj. Kako navode u saopćenju, usljed novonastale situacije i odluke Vlade Crne Gore da u daljem periodu ne podrži postojanje ove aviokompanije, koja negativno utječe na sigurnost nastavka odvijanja aviosaobraćaja, procijenili su da je u pitanju nivo rizika koji Montenegro Airlines ne može prihvatiti.

“Sigurnost putnika, posade i vazduhoplova je prioritet kompanije od osnivanja pa do danas. Koliko god bi nastavak rada od par narednih dana mogao biti od pomoći našim putnicima da stignu na svoja odredišta, obavezni smo da ne odstupimo od procedura koje vazduhoplovstvo poznaje”, navodi se u saopćenju MA.

Iz MA su kazali da su tokom 26 godina poslovanja prevezli preko 10 miliona putnika i da je to dostignuće koje niko neće moći da ospori.

MA je toliko godina ukupno poslovao, a “letio” 23 godine.

Oni su povodom tvrdnji da kompanija od 2016. godine nije vršila uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih naveli “da je u 2020. godini MA izvršio uplatu Poreskoj upravi po osnovu poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 10.813.169,72 eura”.

“Bitno je da podsjetimo i na činjenicu da je MA do septembra 2020. godine redovno izvršio sve uplate prema Aerodromima Crne Gore na ime pruženih usluga za obavljanje letačkih operacija tokom tog perioda 2020. godine. Naša obaveza je bila da učinimo sve da sačuvamo kompaniju i njene resurse, u uslovima nezapamćene krize i odsustva primjene već donesenog Zakona. Uz sve probleme, uspijevali smo do sada”, dodali su iz MA.

Oni su se zahvalili putnicima za godine povjerenja i izvinili se svima kojima će ova odluka o radu MA narednih dana i sedmica pričiniti probleme u organizaciji putovanja koja jesu ili planiraju da započnu.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopćio je u četvrtak da će biti formirana nova nacionalna aviokompanija, a da se u skorom roku očekuje stopiranje letova Montenegro Airlinesa (MA).

Beta

Nema poruka za prikaz