Mostar: Obilježena 79. godišnjica protesta žena-antifašistkinja

U Mostaru je danas simbolično obilježena 79. godišnjica velikog protesta žena-antifašistkinja Mostara pod nazivom „Viktorija“, koje su u decembru 1941. godine digle su svoj glas protiv tada loše opskrbe grada hranom. 

Pod tadašnjom italijanskom vojnom okupacijom vladala je glad, a među stanovništvom Mostara želja za socijalnim pravima i slobodom.

Prigodnim performansom na mostarskoj Tepi, željelo se podsjetiti na hrabrost žena, pretpostavlja se radnica Fabrike duhana, koje su prije 79 godina digle svoj glas uputivši protestno pismo. Potom su došle na gradsku pijacu na kojoj je tada jedina namirnica bila repa.

U okviru obilježavanja godišnjice glumci Mostarskog teatra mladih izveli su odlomak iz predstave „San o slobodi“, nastaloj na osnovi svjedočanstava iz pisama, koja su antifašisti iz logora i tamnica pisali svojim porodicama.

„Ova predstava govori o tome da nebitno da li ste bili muškarac ili žena, u Drugom svjetskom ratu ste pretrpjeli mnogo jer fašizam nije gledao na spol, svašta se izdešavalo u tom vremenu. Tu su i priče žena, koje su mučene u Jasenovcu. Ovo je jedna predstava, koja se mora češće igrati da bi ljudi bili svjesni kakvu prošlost smo imali, kakvu prošlost nosimo i nažalost proživljavamo i danas“, kazao je glumac Mostarskog teatra mladih Sabahudin Gluhović.

„Trebalo bi što više stanovnika ovoga grada i čitave BiH da njeguje antifašizam, jer je on po meni, a vjerujem i po drugima, jedini spas da postanemo jedno društvo koje će biti naprednije i bolje“, poručio je član UABNOR-a Mostar Ahmet Kukrica.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a su nakon šetnje ulicama Mostara, posjetili i Partizansko spomen groblje, položivši cvijeće na nadgrobnim pločama žena poginulih u Drugom svjetskom ratu. 

federalna.ba

Nema poruka za prikaz