Možete prestati biti noćna ptica. Evo kako se prebaciti na dnevni režim

Svaki čovjek ima tjelesni sat koji prati ritam izlaska i zalaska sunca i zato je prirodno spavati noću. No lijeka ima i za osobe koje su taj ritam poremetile, ako primijene tehnike kojima će svoj sat ugoditi i poboljšati svoje zdravlje, objavili su britanski i australijski naučnici.

Ljudi se po spavačkim navikama dijele na takozvane ‘ševe’ koje se bude rano ujutro, ali se naveče bore sa snom, i na ‘sove’ koje, naprotiv,  živnu u noćnim satima.

‘Sovama’ se problem uklopiti u prevladavajući radni dan od 9 do 17 sati pa su se naučnici usredotočili na 21 slučaj ‘ekstremnih sova’ koje liježu uobičajeno oko 2:30 i ne ustaju prije 10 sati.

Toj skupini odredili su posebni režim ugađanja tjelesnog sata koji su morali poštovati tokom tri sedmice.

Morali ustajati ranije

Ispitanici su morali ustajati dva do tri sata ranije nego uobičajeno i biti izloženi jutarnjoj svjetlosti. Nadalje, morali su što prije pojesti doručak i tjelesnu vježbu obavljati samo ujutro.Ručati je potrebno svakog dana u isto vrijeme te ne jesti ništa nakon 19 sati. Kafu nisu smjeli piti nakon 15 sati niti drijemati nakon 16 sati.

Lijegati naveče treba dva do tri sata ranije nego obično i smanjiti naveče izlaganje umjetnom svjetlu.

Konačno, svakodnevno su se morali buditi i lijegati u isto vrijeme.

Uspješno su prilagodili svoj tjelesni sat

Nakon tri sedmice skupina ‘sova’ uspješno je ugodila svoj tjelesni sat na dva sata ranije, navodi se u analizi Univerziteta Birmingham, Univerziteta Surrey i Univerziteta Monash, a rezultati su objavljeni u časopisu Sleep Medicine.

Grupa koja je bila podvrgnuta ugođavanju i dalje liježe i ustaje prema preporuci i uspješnije se bori s pospanošću, stresom i depresijom. Testovi su pokazali da su im poboljšane reakcije.

– Uspostavom jednostavne rutine moguće je tjelesni sat ‘sove’ ugoditi, što poboljšava njihovo tjelesno i mentalno zdravlje, kaže prof. Debra Skene sa univerziteta u Surreyju.

Nedovoljno spavanja i poremećaji spavanja mogu poremetiti procese u tijelu i povećati izglede za kardiovaskularna oboljenja, rak i dijabetes.

Nema poruka za prikaz