MUP KS upozorio na upotrebu pirotehničkih sredstava: Poznate i visine kazni

Obzirom na predstojeće vjerske i novogodišnje praznike za očekivati je vjerovatnu pojavu  nabavke, prodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

“Podsjećamo da se takvim radnjama narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu isključena ni povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi. Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo. U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinioce istih u iznosu od 300,00 do 900,00 KM, a za roditelje, odnosno, usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400,00 do 1.200,00 KM.”, “, saopštili su iz MUP-a KS. 

Da bi se ova štetna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je po ovoj problematici putem nadležnih organizacionih jedinica poduzela planske aktivnosti preventivnog i represivnog karaktera.

S tim u vezi, apelovali su na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim akcentom onemogućavanja pojave upotrebe tih sredstava od strane djece i maloljetnika. 

MUP KS

Nema poruka za prikaz