Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora

U povodu stote godišnjice potpisivanja Mirovnog ugovora iz Sain-Germaina, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizovao je međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St. Germaina 1919-2019”, javlja Anadolu Agency (AA).

U septembru ove godine navršava se 100 godina od sklapanja Mirovnog ugovora iz Saint-Germaina, kao i Ugovora o zaštiti manjina. Članom 10. Ugovora o zaštiti manjina, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca se obavezala da muslimanskom stanovništvu osigura valjanost muslimanskog vjerozakona u porodičnom i ličnom statusu, poduzimanje koraka za imenovanje reisu-l-uleme, pružanje zaštite džamijama, grobljima i drugim vjerskim institucijama, obezbjeđivanje svih neophodnih objekata i dozvola za vakufe ili dobrotvone institucije koje su već postojale te da će uskratiti bilo kakvu povlasticu neophodnu za stvaranje novih vjerskih i dobrotvornih ustanova.

Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, izrazio je nadu da će današnja konferencija dati odgovore na pitanja da li je i koliko ugovor iz St. Germaina pomogao Bošnjacima u njihovom opstanku na ovim područjima, afirmaciji i zaštiti njihovih vjerskih i ljudskih prava.

“Nadamo se da će konferencija odgovoriti i na pitanja da li su i koliko Bošnjaci sačuvali svoju ličnu i vakufsku imovinu od nasrtaja pojedinaca, institucija, sistema, raznih pravnih odredbi, unutranjih slabosti…”, rekao je Dautović.

Nema poruka za prikaz