NA ODUŠEVLJENJE MILIONA KORISNIKA: Stiže novi Chrome, posebno će mu se obradovati oni sa starijim kompjuterima…

Chrome bi, ako ćemo vjerovati njihovim najavama, s novom verzijom trebao dobiti najveće poboljšanje performansi u posljednjih nekoliko godina, a uz to bit će implementirano i nekoliko korisnih dodataka koji će mnogima olakšati svakodnevni rad.

Pogledajmo prvo što se obećava u vezi s brzinom rada. Jednom kada Google Chrome bude nadograđen na novu inačicu koju najavljuju (verzija M87), ovaj će se preglednik pokretati do 25 posto brže nego do sada, otvarat će web stranice u prosjeku sedam posto brže, a sve to činit će korištenjem manje RAM-a i procesorske snage. Korisnici koji Chrome vrte na prijenosnim računarima, trebali bi primijetiti i duže trajanje baterije zahvaljujući i do pet puta manjem opterećenju procesora.

Razvojni tim Chromea kaže da je optimizacije postigao na nekoliko načina, prije svega prioritiziranjem aktivnog taba i zaustavljanjem izvođenja skripti na pozadinskim tabovima. Korisnici na Androidu primijetit će i da se stranice, posjećene navigacijom naprijed-nazad, otvaraju trenutno, tj. da se ne učitavaju iznova nego ostaju u cacheu.

Osim nedavno predstavljenog grupiranja tabova, od nove verzije Chrome će omogućiti i pretraživanje unutar njih. Još jedna vrlo zanimljiva opcija bit će i lak pristup pojedinim opcijama preglednika. Umjesto da pregledavate postavke u potrazi za određenom funkcijom, moći ćete istu pozvati iz njegove adresne trake – kao da ste u naredbenom retku.

Tako ćete, na primjer, moći umjesto URL-a ili pojma za pretraživanje upisati “Edit passwords,”, “Open incognito window”, “Delete history” i slično, i odmah ćete ispod upisa dobiti akcijsku tipku koja obavlja željenu radnju. Za početak ova će opcija biti aktivna samo na desktopu.

Nadogradnja nazvana M87 krenula je u distribuciju u stabilnom kanalu. Dostupna je i za Appleove nove Macove na proceosru M1.

Nema poruka za prikaz