Nakon američkog napada u Siriji ubijen Abu Bakr al-Baghdadi

Vjeruje se da je Abu Bakr al-Baghdadi, vođa grupe Islamska država koji je nadgledao njen globalni rat i postao najtraženiji čovjek na svijetu, poginuo u američkom vojnom napadu u Siriji, prenose američki mediji.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji AP da je napad na Al-Baghdadija izvršen u sirijskoj provinciji Idlib i da se čeka na zvaničnu potvrdu da je ubijen u eksploziji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je da će imati važnu objavu jutros po lokalnom vremenu.

Američke televizije CNN i ABC javljaju da američka vojska sprovodi testove da može zvanično da potvrdi smrt šefa te ekstremističke grupe. Napad se dogodio u trenutku kada vlada zabrinutost da bi nedavno američko povlačenje iz sjeveroistočne Sirije moglo da unese novu snagu u tu ekstremističku grupu koja je izgubila velike dijelove teritorije pod njenom kontrolom. Al-Baghdadi je vodio Islamsku državu najmanje pet godina, bio je na njenom čelu dok je jačala i razvijala reputaciju odrubljivanja glava i privlačila stotine hiljada pristalica u samoproklamovani kalifat u Iraku i Siriji.

On je ostao među malobrojnim vođama Islamske države koji su još na slobodi uprkos brojnim tvrdnjama proteklih godina o njegovoj smrti i iako se njegov takozvani kalifat dramatično smanjio i brojne pristalice koje su se priključile toj grupi bile zatvorene ili ubijene.

Al-Baghdadi i druge vođe Islamske države podržavali su činove nasilja manjih razmjera koji bi bili teži za policiju da spriječi. Oni su podsticali ekstremiste koji nisu mogli da putuju do kalifata da ubijaju tamo gdje su, sa svakim mogućim oružjem koje imaju na raspolaganju.

Za njegovo pronalaženje bila je raspisana nagrada od 25 miliona dolara.

Bio je mnogo manje vidljiv posljednjih godina, i objavljivao samo tu i tamo audio snimke, uključujući jedan prošlog mjeseca u kome je pozvao članove njegove grupe da učine šta mogu da oslobode zatvorene pripadnike Islamske države i žene koji se drže u zatvorima i kampovima.

Taj njegov navodni audio snimak bio je njegova prva izjava od prošlog aprila kada se pojavio u videu prvi put u pet godina.

On je 2014. godine bio osoba obučena u crno koja je govorila iz velike džamije Al Nuri u Mosulu, što je njegovo jedino znano javno pojavljivanje. Tada je pozvao muslimane širom svijeta da iskažu privrženost kalifatu i slušaju njega kao vođu.

Nema poruka za prikaz