Nakon dužeg zatišja Grad Tuzla i Vlada TK u zajedničkim projektima

Nakon dužeg zatišja uzrokovanog djelovanjem različitih političkih pravaca, Vlada Tuzlanskog kantona ponovo će intenzivirati saradnju sa Gradskom upravom Tuzla. Premijer ovog kantona, ali i članovi Vlade odlučili su ustrajati u provođenju zajedničkih projekata, u svim gradskim sredinama i općinama kada su u pitanju projekti razvoja.

Krenuli od Tuzle

Nakon nekoliko godina stanke i gradska i kantonalna struktura izrazile su zadovoljstvo što će ponovo zajedničke snage usmjeriti ka razvoju i poboljšanju uvjeta života stanovnika Tuzle, ali i građana Tuzlanskog kantona.

Planirana je realizacija različitih projekata među kojima su rekonstrukcija i izgradnja javnih objekata, projekti u oblasti zelenog plana, smanjenja zagađenja zraka, ali i promjena zakonskih normi koje su do sada sprečavale ravnomjernost razvoja na ovom području.

“Vlada Tuzlanskog kantona je odlučna u sprovođenju politike ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona i percepciji razvojnih potencijala po svim opštinama i gradovima TK”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Budući da je premijer Tuzlanskog kantona prvi put u historiji Tuzlak, gradonačelnik ovog grada je istakao da je u ovom momentu najbitnije da Tuzla bude ravnopravna sa svim općinama i gradovima, što do sada u provođenju nekih projekata nije bio slučaj.

Rekreaciona zona

“Govorili smo o prostornom planu Tuzlanskog kantona, o njegovoj izmjeni, procedura je u toku, o potrebi da se širi deponija Desetine, o potrebi jezera Šićki Brod, Plane, Divkovići, da to bude rekreaciona zona”, objašnjava gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

S obzirom na to da je, pogotovo u zimskom periodu, na području Tuzle, ali i drugih općina i gradova intenzivno zagađen zrak, jedan od prioritetnih zajedničkih zadataka su i mjere koje vode njegovom smanjenju. Također, intenzivno će se raditi na čišćenju jezera Modrac.

“Ne moram govoriti kolika je krucijalna važnost tog našeg vodnog resursa, da je Sprečko polje siromašno vodom i da je to resurs kojim se vodom snabdijevaju sva okolna mjesta”, naglašava ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin.

Također, zajedničkim snagama u narednom periodu će se raditi na provođenju efikasnijeg rada i pravednije raspodjele prihoda, te većoj podršci sportu, kulturi, obrazovanju i zdravstvu.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz