Naša stranka: Ispravna odluka Komšića i Džaferovića

Sergej Lavrov je upropastio možda i posljednju priliku da pokaže kako ruski uticaj u BiH nije maligan. Sad je više nego jasno da su ruski interesi na Balkanu direktno usmjereni protiv interesa BiH, poručili su danas iz Naše stranke.

Kako je navedeno u saopćenju, njegova posjeta, na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtona, ”desila se s isključivim ciljem ponižavanja institucija naše zemlje i bilo kakvog napretka koji smo od tada postigli. Bosna i Hercegovina ne smije biti arena za bilo čija globalna politička prepucavanja, pa tako ni ruska. Otud je odluka Džaferovića i Komšića da se danas ne sastanu s njim ispravna”.

U saopćenju su upućene kritike na račun Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH.

Međutim, odluka Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, da se sastane s Lavrovom je nešto što je, najblaže rečeno, iznenađujuće. Ako se već odlučila za susret s Lavrovom, onda je gostu s lošim namjerama trebala uputiti i zamjerke građana, ali i većeg dijele bh. političara još od sinoć prisutne u javnosti. Nasuprot tome, ona je predstavila odnose između Rusije i BiH kao dobre te još izrazila očekivanje da će Rusija podržati sve dokumente koji su usaglašeni na nivou BiH. To uključuje i euroatlantske integracije. Svima je jasno ne samo da Rusija to neće podržati, već i da će praviti opstrukcije na tom putu. Također, nema dobrih odnosa s onima koji ne poštuju institucije i simbole ove zemlje, a svojim nediplomatskim ponašanjem Lavrov je upravo to pokazao”, saopćeno je iz Naše stranke danas..

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog, kako je navedeno u pojašnjenju, nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji.

Fena

Nema poruka za prikaz