NATO ostaje predan u pomoći BiH na njenim reformskim putevima

BiH ima jako partnerstvo s NATO-om koje traje od 2006. godine i zatražila je da se to partnerstvo produbi, odnosno da se aktivira MAP.

Ja mogu reći da BiH i NATO imaju jake partnerske odnose. NATO je ponudio članstvo BiH jer je to zatraženo.

Ni u jednoj državi ne postoji stopostotni konsenzus. Pitanje je demokratije, odnosno da li zemlja može ispuniti ono što je tražila”, kazala je komandantica NATO štaba Sarajevo brigadna generalica Marti J. Bissell koja je održala predavanje studentima Univerziteta Burch u Sarajevu o temi “Zašto je proces NATO integracija važan za Bosnu i Hercegovinu”.

Navela je kako BiH tek počinje raditi na onome što je neophodno za članstvo u NATO-u.

“Zemlje su u MAP-u bile od 5 do 19 godina. Što se tiče ANP-a (godišnji nacionalni program), to će nam reći gdje se BiH nalazi i šta treba uraditi. Još nije urađena ta procjena. BiH nije dostavila svoj godišnji nacionalni program i to je zapravo kao da dolazite prvi dan u školu, a ne mogu vas ocijeniti jer niste dostavili ocjene i ono što planirate postići”, kazala je brigadna generalica Marti J. Bissell.

Poručila je kako NATO ostaje predan u pomoći BiH na njenim reformskim putevima.

“Moj štab u Sarajevu spreman je pomoći BiH u reformama koje bude poduzimala na NATO putu”, rekla je brigadna generalica Bissell.

Predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je, kako kaže, njena četvrta prilika da ima ovakva predavanja na univerzitetima u Bosni i Hercegovini.

“Govorit ću o NATO-u i NATO integracijama studentima i zainteresovanima. Sa zadovoljstvom učestvujem u ovakvim aktivnostima”, kazala je brigadna generalica Marti J. Bissell.

Nema poruka za prikaz