Naučna istraživanja: Opušci cigareta najveći su onečišćivači okoliša

Naučnici su upozorili da su opušci cigareta najveći zagađivači u prirodi među svim proizvodima koje je čovjek stvorio, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ranije su najopasnijim onečišćivačima prirode proglašavane plastične vrećice i slamke, a naučnici s britanskog Univerziteta “Anglia Ruskin” objavili su rezultate istraživanja koje je za najvećeg onečišćivača etiketiralo opuške cigareta.

Naučnici tvrde da više od trećine smeća sakupljenog na ulicama, izletištima i plažama čine upravo opušci cigareta. U prirodu se godišnje baci blizu 4,5 triliona opušaka.

Opušci sadrže opasne materije koje dugoročno ugrožavaju floru pa čak i ekosistem na dnu okeana.

Američka senatorica iz Kalifornije Hannah-Beth Jackson je početkom godine od parlamenta zatražila da u potpunosti zabrani proizvodnju i upotrebu opušaka cigareta u toj saveznoj američkoj državi.

Cigarete se u svijetu proizvode uglavnom s filtrom od celuloznog acetata, vrste plastike za čiju razgradnju su potrebne decenije. Dodatnu opasnost predstavljaju i sintetička vlakna i stotine kemikalija kojima je duhan tretiran, a koji nakon pušenja cigarete ostaju u filteru.

Nema poruka za prikaz