Naučnici Australije: U središtu Zemlje nalazi se nešto misteriozno

Ideja vrijedna romana Julesa Vernea: u samom središtu našeg planeta nalazi se misteriozni dio!

Predstavili su je istraživači s Australskog nacionalnog univerziteta (ANU) koji tvrde da Zemlja ima još jedno, “najdublje unutrašnje jezgro”.

Vodeća autorica studije, dr. Joanne Stephenson, kaže da je ovaj novi sloj teško promatrati, ali njegova različita svojstva mogu ukazivati na nepoznati, dramatični događaj u historiji Zemlje.

“Pronašli smo dokaze koji mogu ukazivati na promjenu u strukturi željeza, što sugerira možda dva odvojena događaja hlađenja u historiji Zemlje”, rekla je Stephenson.

“Pojedinosti ovog velikog događaja još uvijek su pomalo tajnovite, ali dodali smo još jedan dio slagalice kada je riječ o našem znanju o unutarnjoj jezgri Zemlje.”

Stephenson je dodala da nam istraživanje strukture unutarnje jezgre može pomoći da razumijemo više o Zemljinoj historiji i evoluciji.

“Tradicionalno su nas učili da Zemlja ima četiri glavna sloja: koru, plašt, vanjsku i unutarnju jezgru. Ideja o još jednom, zasebnom sloju predložena je prije nekoliko decenijama, ali podaci su bili vrlo nejasni.”

No, kako navodi, oni su ‘otpetljali’ podatke, koristeći izrazito pametni algoritam pretraživanja hiljade modela unutarnje jezgre.

“Ovo je vrlo uzbudljivo – i moglo bi značiti da moramo obnoviti udžbenike!”

U najmanju ruku, Verneovom slavnom romanu možda će trebati nekoliko dodatnih stranica.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Geophysical Research: Solid Earth.

Nema poruka za prikaz