Netanyahu razgovarao s kraljem Maroka

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu razgovarao je telefonom sa kraljem Maroka Muhamedom Šestim, prvi put otkako su se dvije zemlje 10. decembra dogovorile da obnove diplomatske odnose.

Dvojica lidera su čestitala jedan drugom na dogovoru kojem je posredovao predsjednik SAD-a Donald Trump, a koji uključuje američko priznanje marokanskog suvereniteta nad spornim područjem Zapadne Sahare.

Oni su razgovarali tri dana poslije posjete zajedničke izraelske i delegacije SAD-a Rabatu radi potpisivanja niza sporazuma.

Netanyahu je pozvao marokanskog monarha da posjeti Izrael, dogovorio nastavak kontakata i rekao da je cijela jevrejska država oduševljena obnovom odnosa, saopćio je njegov kabinet, prenijeli su izraelski mediji.

Kabinet kralja Muhameda Šestog je naveo da je on podsjetio na “snažne i posebne veze” između jevrejske zajednice u Maroku i dvora i ponovio stalnu, nepokolebljivu i neizmijenjenu poziciju kraljevine u odnosu na palestinsko pitanje i njenu pionirsku ulogu u promovisanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja je objavila normalizaciju odnosa s jevrejskom državom ove godine, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

U utorak su potpisana četiri bilateralna sporazuma u oblasti avijacije, vodnih resursa, finansija i bezviznog režima za diplomate, a u srijedu je ministar turizma Maroka najavio da će direktni letovi između dvije zemlje početi za dva ili tri mjeseca.

Također je dogovoreno otvaranje kancelarija za vezu u Tel Avivu i Rabatu.

Maroko je svoju prethodnu kancelariju za vezu zatvorio 2000. godine na početku drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije.

U toj zemlji živi oko 3.000 Jevreja i to je najveća jevrejska zajednica u Sjevernoj Africi.

Oko 700.000 Jevreja marokanskog porijekla živi u Izraelu.

Beta

Nema poruka za prikaz