Njemačka za pokretanje EU pregovora sa Skopljem i Tiranom

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas je izrazio nadu u brzi početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako se nada početku pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji prije kraja predsjedavanja Njemačke Evropskim vijećem u decembru.

“Nadam se da će i dalje biti moguće da organiziramo pristupnu konferenciju pod našim predsjedavanjem”, rekla je ona u online govoru tokom videosamita Berlinskog procesa, čiji je domaćin bila Bugarska, prenosi Beta.

Kancelarka je kazala da je cilj Berlinskog procesa rad na “pomirenju” i “prevazilaženju historijskih tenzija”.

“Dogovorite se. To je veoma važno”, dodala je ona tokom skupa kojim su kopredsjedavale Bugarska i Sjeverna Makedonija, zemlje koje još nisu uspjele riješiti svoje sporove.

Saradnja u interesu svih

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas u ponedjeljak je izrazio nadu u brzi početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

“Jedan od ciljeva našeg predsjedavanja EU-om je unapređenje procesa proširenja, a to namjeravamo uraditi narednih dana i sedmica”, rekao je Maas.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da bi Zapadni Balkan trebao biti uključen u borbu protiv terorizma.

“Kako opasnost raste, kako unutar EU-a, tako i u balkanskoj regiji, pojačana saradnja će očigledno biti u interesu svih nas”, naglasio je on.

Macron je u utorak učestvovao na online mini samitu EU-a o borbi protiv terorizma poslije nedavnih napada u Francuskoj i Austriji.

Izvor: Agencije

Nema poruka za prikaz