Norveški liječnik: Vjerojatnije je da su ugrušci povezani s AstraZenecom nego da nisu

PAL ANDRE HOLME, profesor i liječnik na Sveučilištu u Oslu specijaliziran za poremećaje krvarenja, vjeruje da je “vjerojatnije da postoji veza između cjepiva AstraZenece i slučajeva krvnih ugrušaka, nego da ne postoji”.

“Oprezno ću reći da postoji veza, ali razumno je vjerovati da postoji veza između činjenice da su pacijenti nedavno cijepljeni te da su nakon toga dobili nuspojave koje su vrlo rijetke”, rekao je Holme za NRK

Norveška je u utorak obustavila cijepljenje AstraZenecom na 14 dana zbog nekoliko prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka nakon cijepljenja. Jedna žena u tridesetima umrla je u na sjeveru Norveške nakon krvarenja u mozgu. To se dogodilo deset dana nakon što je cijepljena. 

Također, tri mlađa zdravstvena djelatnika hospitalizirana su nakon cijepljenja s ugrušcima, a idući dan jedan od njih je preminuo. 

“Čini se da imunološki odgovor na cjepivo stvara ugruške”

“Čini se da se imunološki odgovor na cjepivo manifestira pokretanjem krvnog ugruška i smanjenjem trombocita. Znamo za slična stanja koja uzrokuju neki lijekovi”, kaže Holme. 

“Imunološki odgovor nakon cijepljenja, koji između ostalog uzrokuje stvaranje antitijela, može unakrsno reagirati s površinskim proteinima na trombocitima i pokrenuti sustav zgrušavanja krvi, tako da dobijete krvni ugrušak”, dodaje.

“Antitijela se mogu taložiti i na trombocitima tako da se uklone iz cirkulacije, a time se dobivaju niži trombociti u krvi”, zaključuje. 

Norveška agencija za lijekove još uvijek istražuje ove slučajeve. Još nije dokazano da je cjepivo AstraZenece povezano s krvnim ugrušcima, ali nije ni opovrgnuto. 

Istragu provodi i Europska agencija za lijekove (EMA) koja će u četvrtak objaviti rezultate svojih istraživanja.

0

Nema poruka za prikaz