Novi pojedinačni kolektivni ugovor uz Dan metalaca za uposlenike Arcelor Mittala Zenica

Sindikat i Uprava Arcelor Mittala Zenica potpisali su novi pojedinačni kolektivni ugovor. To će donijeti sigurnost za više od 2.300 uposlenih u ovoj komapniji, ali i uvođenje nekih u kolektivnim ugovorima nepreciziranih prava radnika. To je im je čestitka uz Dan metalaca, praznik koji su ove godine posebne okolnosti potisnule u drugi plan.

Ove godine je 15. novembar, Dan metalaca, ostao u sjeni, na jednoj strani, pandemije a na drugoj, lokalnih izbora koji su održani tog dana. Ko u toj situaciji razmišlja o metalcima, njihovom položaju i problemima sa kojima se nose?

“Prema podacima Poreske uprave u Federaciji, 265.000 radnika u Federaciji prima platu do 650 maraka, prosječna plata je 960 maraka, potrošačka korpa je prema zadnjem podatku 1.800 maraka”, navodi Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

O materijalnom položaju metalaca svjedoče hiljade radnika čija su prava, najblaže rečeno, zanemarivana. Nekadašnji gigant Željezara Zenica samo je jedan od primjera. Od više od 20.000 radnika i proizvodnje na kojoj je baziran razvoj BiH, ali i nekadašnje zajedničke države, u preduzeću koje je u stečaju, još ih je oko 80, dio sa zakonskom osnovom za penziju, ali bez uplaćenih doprinosa.

“Mojih 30 kolega do kraja godine ispunjava uslove. Oni su nama od 6 miliona spustili samo na milion za uvezivanje staža. Sad smo poslali za 10 pitanje i tih 10 hoće li do Nove godine uopšte biti uvezan staž”, kaže Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezara Zenica u stečaju.

Na sreću, ima i izuzetaka. Nekako uz Dan metalaca, Uprava i Sindikat Arcelor Mittala su potpisali novi pojedinačni kolektivni ugovor. Taj je potpis rezultat višemjesečnih pregovora koji su radnicima ove komanije, a njih je oko 2.300, pored ostalog, osigurali neka od prava na koja u ranijem periodu nisu mogli računati, uključujući i pravo na takozvani beneficirani radni staž za određena radna mjesta.

“Nakon potpisivanja ovog kolektivnog ugovora u roku od 18 mjeseci krenuti se u implementaciju kad su u pitanju radna mjesta sa uvećanim trajanjem”, napominje Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica.

S izbijanjem pandemije, u metalskom sektoru su se suočili sa brojnim problemima, a na udaru su se, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu, našla i prava uposlenika. Sindikat metalaca spriječio je usvajanje tih izmjena i to im je, kažu, najveći uspjeh između dva Dana metalaca. Uvjereni su da zaslužuju mnogo više.

“Mislim da bi Dan metalaca trebao biti državni praznik, čitava država bi trebala da ustane i da se nakloni radniku metalcu koji u jako teškim uslovima 365 dana u godini stvara novu vrijednost, proizvodi, puni budžete svih nivoa, a u principu od tog kolača ima jako jako malo ili nimalo”, upozorava Mujkanović.

Spremni su zato, kažu metalci, ustupiti povremene aplauze nadležnih koje dobijaju za očuvanje ekonomije u zamjenu za kvalitetan Opći kolektivni ugovor koji će utvrditi najnižu cijenu rada i najnižu plaću. Uz adekvatnu zaštitu na radu i sigurnost radnog mjesta tako se može osigurati i dostojanstvo metalaca, ali i drugih radnika u realnom sektoru.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz