Novo istraživanje otkriva zašto moramo izbjegavati gazirano piće

Iako nam je poznato da gazirana pića nisu zdrava mi ih i dalje konzumiramo. Ipak, novi medicinski dokazi otkrivaju da naša ovisnost o gaziranom piću može biti itekako opasna, pa čak izazvati i rak.

Istraživanje je urađeno nakon što se povećao broj oboljelih od raka crijeva. Naučnici su  otkrili da glukoza i fruktoza, koje se nalaze u sokovima koji su zaslađeni kukuruznim sirupom, zapravo ubrzavaju rast crijevnih tumora kod miševa, piše The Sun.

Miševi koji su skloni raku crijeva su hranjeni kukuruznim sirupom s visokom količinom fruktoze, jednakim manje od jedne limenke Coca-Cole dnevno za čovjeka. Kao rezultat toga, “tumor je izravno jeo šećer … rak je koristio fruktozu i glukozu zajedno kako bi udvostručio stopu rasta.”, prenosi Elle.hr.

Ovo istraživanje je sprovedeno na miševima koji su genetski modificirani i skloniji raku. Samim tim se ne može direktno prenijeti na ljude, ali korištenje visokog fruktuznog kukuruza je u svakom slučaju loše za naše zdravlje. Stručnjaci upozoravaju na opasnost koju gazirana pića nose sa sobom.

Nema poruka za prikaz