Obilježen 14. maj Dan odbrane Ilidža 2

U organizaciji JOB-a Općine Ilidža-Unija veterana, Četvrte viteške brigade  i Općine Ilidža 14. maja 2019. godine održan je tradicionalni Memorijalno-historijski susret „Odbrana Ilidže 2“.

Na mjestu bitke kod Ljetne pozornice cvijeće su položili  i proučili Fatihu  u znak  poštovanja i sjećanja na poginule,    predstavnici Općine,  JOB-a,   delegacija Koordinacija  boračkih udruženja,   kao  i članovi porodica šehida  i poginulih branitelja.

Fikret Prevljak, komandant Četvrte viteške motorizovane brigade prisjetio se 14. maja 1992. godine i pozvao prisutne da njeguju uspomene na šehide i poginule borce.

Tu smo da obilježimo Memorijalno – historijski susret pod nazivom „Odbrana Ilidže 2“,  da još jedanput i svi zajedno iskažemo naše poštovanje prema našim borcima – braniocima Ilidže i Bosne i Hercegovine, da se prisjetimo  izuzetno važnih događaja koji su se odvijali upravo na ovim prostorima u toku teških i krvavih ratnih godina i, na taj način, nastavimo sa njegovanjem historije naše borbe protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tog 14. maja 1992. na ovom mjestu   vodila se najznačajnija bitka za odbranu  ilidžanskih teritorija. Osim bitke, taj 14. maj   ostao je upamćen i kao događaj kada su snage UNPROFOR-a mirno  ćutale i posmatrale, a to nisu smjele.Tada su   pripadnici  UNPROFOR-a svojim transporterom,   15. maja, povezle    teško ranjene  Anesa Bučana,  Jagodu Galešić  i Ismeta Osmanovića   preko ilidžanske
teritorije  u bolnicu  Koševo. Tog četvrtka, slabo naoružani borci, heroji odbrane, stupili su u ratni okršaj sa mnogo jačim naprijeteljem, odlučni u toj borbi da daju i svoje živote. Ovo organizujemo najviše zbog generacija koje dolaze,  kako  bismo kazali šta se to dešavalo u najtežim ratnim krvavim godinama naše historije, a što ne mogu djeca učiti u svojim školama” rekao je između ostalog general Fikret Prevljak, komandant Četvrte viteške motorizovane brigade.

Iako postoji mnoštvo dokaza, niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin. Sanja Galešić, kćerka Jagode Galešić, je podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca tužilaštvu BiH. Nakon sprovedene istrage i saslušanih više lica, Bošnjaka i Srba, Tužilaštvo BiH  je predmet „Transporter“ proslijedilo Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Sa ovog mjesta pozivamo, u ime svih porodica ubijenih i u ime svih građana Općine Ilidža, glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo da što prije provede istragu, u skladu sa zakonom, te izvršioci budu kažnjeni, rečeno je na ovom skupu

Tog 14. i 15. maja 1992. godine herojski su položili svoje živote:

Agović Sado, Berilo Edin, Brkić Ivan, Bućan Anes, Čehić Jasmin, Dedić Salko, Džaferović Elmir, Feratović Avdulj, Galešić Jagoda, Granulo Nedžad, Hasanbegović Samir, Hodžić Sead, Holjan Asim, Hrnjičić Smail, Husić Eniz, Husref Ramo, Kahvić Elzedin, Kurudija Husein, Lindov Mujo, Lokvančić Hilmo, Memija Sead, Mulaosmanović Nihad, Mušanović Murat, Muzur Ibrahim, Opanković Haris, Osmanović Ismet, Suljević Rasim i Zorlak Esad.

Nema poruka za prikaz