Obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Unatoč kišnom vremenu u Mostaru je tradicionalno, uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Jasmin Kreso, u 10 sati i 16 minuta obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Kreso je kazao kako ga pljusak i loše vrijeme nisu omeli u izvođenju počasnog skoka. Naglasio je kako bi volio da su okolnosti drugačije i ljepše i da Stari most nikada nije srušen.

“Ovo mi je najteži skok u životu, a ujedno i najdraži. Pomiješane su emocije”, kaže Kreso.

Ističe da ovaj dan doživljava sa suzama u sebi kao i većina Mostaraca.

“Mi moramo održavati tradiciju. To je naš posao i da padaju, što se kaže, ćuskije, mi ćemo to odraditi”, kazao je mostarski skakač pri izlasku iz Neretve.

Glasnogovornik kluba skakača u vodu “Mostari” Saša Oručević ističe kako je ovo najcrnji dan u povijesti Mostara koji se obilježava 26 godina uz bacanje cvijeća u Neretvu i skokom bez aplauza.

“Skok bez aplauza tačno u 10 sati i 16 minuta kad je rušen Stari most i to je naša poruka da se nikada ne ponovi ovakva glupost, ne samo u Mostaru ili BiH nego nigdje u svijetu”, kazao je Oručević.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago podsjeća da je Stari most srušen s položaja jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Oni su gađali nepotrebno historijski spomenik, koji u tom momentu kad su ga oni gađali nije imao nikakav vojni značaj imajući u vidu da je bio oštećen i da se nije mogao koristiti za bilo kakve aktivnosti vojnih snaga. Nažalost, Haaški sud je u presudi za UZP i Šestorci HVO-a okarakterisao Stari most kao vojni cilj i dao pravo da ga ruše. Mi se toga datuma sjećamo i znamo šta Stari most znači za Mostar. Moramo na ovu djecu prenositi, da više nikada i nikome ne padne na pamet da ruši ovakve objekte od kulturološkog značaja za državu BiH i most koji je napravljen prije više od 500 godina, da bilo kome i bilo kada padne na pamet da to smatra ciljem za svoje sulude ideje”, kazao je Špago.

Obilježavanje rušenja simbola Mostara i sjećanje na trenutak kad je svijet zanijemio na Starom mostu je unatoč kišnom vremenu okupilo učenike osnovnih i srednjih škola koji su s bacanjem cvijeća u Neretvi i razgovorima o povijesti poručili da se zlo koje je snašlo Mostar nikada ne smije ponoviti.

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je bio najveća lučna konstrukcija na svijetu u tom periodu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Srušen je tijekom rata u Bosni i Hercegovini 9. studenoga 1993. godine.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a za javnost 23. srpnja 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine Stari je uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Nema poruka za prikaz