Obilježena četvrta godišnjica smrti trogodišnjeg Aylana

Polaganjem cvijeća na plaži u turskom Bodrumu danas je obilježena četvrta godišnjica smrti trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija, čije je beživotno tijelo početkom septembra 2015. godine pronađeno na turskoj obali Sredozemnog mora, javlja Anadolija.

Brod sa 14 sirijskih izbjeglica potonuo je 2. septembra 2015. godine u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i trogodišnji Aylan, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu, a stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi.

TIJELO DJEČAKA POČETKOM SEPTEMBRA 2015. GODINE PRONAĐENO NA TURSKOJ OBALI SREDOZEMNOG MORA / ANADOLIJA

Prošle su četiri godine od kada su fotografije malog dječaka u crvenoj majici potresle svijet i kada niko nije ostao ravnodušan na ovaj stravični prizor.

Obilježavanju godišnjice smrti malog Aylana, pored brojnih građana, prisustvovali su režiser i producent filma snimljenog upravo tragom tragične sudbine trogodišnjeg djeteta “Aylan Baby”, Omer Sarikaya i Bahattin Ozturk.

Sarikaya je u izjavi novinarima podsjetio da je prizor s tijelom Aylana na plaži rasplakao cijeli svijet te dodao da je da se svaki čovjek zbog ovog događaja osjetio djelimično krivim.

OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE SMRTI MALOG AYLANA, PRISUSTVOVALI SU REŽISER I PRODUCENT FILMA SNIMLJENOG UPRAVO TRAGOM TRAGIČNE SUDBINE TROGOGIŠNJEG DJETETA “AYLAN BABY”, OMER SARIKAYA I BAHATTIN OZTURK (NA FOTOGRAFIJI) / ANADOLIJA
“Ovaj dječak je postao svjetski simbol stradanja, ali nažalost od tog dana se ništa značajno nije promijenilo i zbog toga smo svi danas ovdje”, rekao je.

Nema poruka za prikaz