Objavljen trailer dokumentarnog filma o nani Fati Orlović (VIDEO)

Podijelite ovaj članak:

Nakon što je turska televizija TRT World objavila priču o borbi nane Fate Orlović objavljen je trailer za još jedan dokumentarac o njenoj priči. Dokumentarni film snimio je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija.

Nana Fata bila je protjerana iz Konjević Polja koje je 20 kilometara udaljeno od Srebrenice u kojoj je počinjen genocid. Ubijen je i njen suprug, a šestero njene djece je emigriralo. Ona se 2000. godine vratila u selo, te je tada pronašla crkvu na svojoj zemlji. Od tada se ova hrabra žena neumorno bori protiv vlasti u RS-u.

Sada, Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo je snimanje filma o nani Fati, sa namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otpor i borbu ove starice koja se godinama bori protiv sistema u manjem bh. entitetu RS, kako bi iz njene avlije uklonili bespravno izgrađenu “inat” crkvu.

“U njenoj borbi inspirisala je mnoge te je postala simbol svim Bošnjacima muslimanima kako se može i treba boriti za djedovinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu”, navedeno je u opisu trailera dokumentarca.

https://www.facebook.com/senzornews/videos/1971289429585209/
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x